13 thoughts on “Nota de plata (alta poveste)”

 1. Cred ca ramane la latitudinea fiecaruia. Unii aleg sa dea bacsis gras pentru ca le place mult localul si servirea, altii lasa pentru ca au auzit ca asa e bine, altii nu lasa deloc.

  In general las, dar nu mult, atat cat sa nu spun ca nu au si ei ceva in plus. E adevarat ca au salriu, dar pentru unii munca aceasta este foarte obositoare, in sensul ca au mult de alergat daca este un loc cunoscut si mult populat mereu.

  Dar asta cu spaga e o chestie general, ca spaga dam si la medic, spaga dam si aluia care ne-a reparat cablul, spaga dam si politistului… Si toti au salarii !

 2. am vazut in strainatate ca in unele localuri in plus fata de consumatia facuta iti mai cere ceva pt ospatar. De exemplu ai consumat 20 euro: scrie clar pe bon ” total plata 22 euro din care 2 euro pt servire”.

 3. Regula de aur este că se muncește pe salariul minim plus tips. Am văzut în Italia tipărit pe un bon un “tip” recomandat: maxim 10% din valoarea consumației, dar nu mai mult de 10 euro.

  Prin servicii se poate înțelege o anumită masă, timpi mult mai reduși de așteptare a halelii, un ochi al ospătarului permanet fixat pe masa ta, așa că atunci când ridici mâna și strigi “refill” acesta apare în pas alergător cu ce dorești, etc.

  Desigur, sunt și retarzi/retarde ca în cazul descris de tine în care îți este jenă să le lași ceva – ajuți cumva selecția naturală și poate nu îi mai vezi data viitoare.

 4. Nu stiu daca am inteles bine,dar este ceva de genul :”serviciile ospatarului se platesc separat?” Nu este normal,dar iti dau un exemplu: la un restaurant cunoscut din constanta,ospatarii nu au salariu,ei lucreaza la comision + asa-zisa spaga pe care o lasa clientii …deci…daca nu iti lasa nimeni,muncesti degeaba.

 5. daca vrei sa-i lasi sau nu asta e fix problema ta,dar patronul prin chestia aia scrisa in josul notei de plata isi ajuta angajatul 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.