Paine libaneza

Zilele trecuta cautam ceva pe internet si am dat de o reteta pentru paine libaneza sau lipie libaneza, depinde cum vreti sa-i spuneti. Este o reteta usoara cu ingrediente pe care le are oricine in casa. Rezultatul este spectaculos si miroase asa de bineee.

Ingrediente:

– 500 de faina (eu am folosit faina bio, 70% faina de grau si 30% faina de seacara);

– 300 ml apa calduta;

– 4 linguri de ulei;

– 1 lingurita de zahar;

– 10 g drojdie uscata;

– un praf de sare.

Hai sa incepem. In apa calduta se pune drojdia si zaharul, se amesteca si se lasa 5 mine. Scopul zaharului este sa hraneasca drojdia, dupa 5 minute deja se vede o spuma albicioasa la suprafata. Intr-un castron se amesteca faina cu drojdia apoi se adauga uleiul si sarea. Se framanta pana devine aluat asemanator cu cel de paine, nici prea tare, dar nici prea moale. Stii ca aluatul este bine framantat atunci cand este elastic si nu se mai lipeste de degete. Apoi se aseaza intr-un bol sau castron uns cu putin ulei si acoperit cu o folie de plastic. Aluatul trebuie lasat sa creasca aproximativ o ora sau pana isi dubleaza dimensiunea, puteti sa-l acoperiti cu un prosop de bucatarie ca sa creasca mai repede.

Din aluatul dospit se rupe o bucata cam de dimensiunea unui mar si se intinde pe blatul de lucru pudrat cu faina. Cu facaletul se intinde aluatul pana ajunge la o grosime de jumatate de centimetru (aproximativ diametrul mainii cu degetele intinse). Puteti sa folositi mai mult sau mai putin aluat in functie de cat de mari sau mici vreti sa fie lipiile.

Intre timp preincalziti cuptorul (250-260 de grade sau temperatura maxima daca este un model mai vechi), se aseaza aluatul intins pe o tava si se da la cuptor pentru 4-5 minute sau pana lipia s-a umflat. Avand cuptor electric am setat pe functia care genereaza caldura sus si jos, in aproximativ 3 minute a fost gata coapta fiecare paine libaneza. Urmariti cuptorul pentru ca painea inainte sa fie gata se va umfla exact ca in poza atasata, apoi o mai lasat putin si e gata.

Atentie dupa ce o scoateti de la cuptor, este umflata cu aer foarte fierbinte. Le puteti lasa sa se raceasca putin pana le rupeti ca sa scoateti aerul. Sunt perfecte pentru umplut cu falafel si legume :d

Pofta buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.