Panou de administrare in ebraica

Daca va intrebati cum arata un panou de administrare WordPress cu text in alfabetul ebraic uitati-va la pozele de mai jos. Asta a fost provocarea de astazi cand am lucrat pentru un client din Israel. Norocul meu a fost ca browser-ul Google Chrome are implementata o functie de traducere din orice limba in Engleza.

Si totusi de ce in alfabetul ebraic si arab se scrie de la dreapta la stanga?

Alfabetul ebraic si cel arab provin din stravechi forme de scriere proto-canaanite, in care se scria de la dreapta la stanga. Acestea erau scrise uneori intr-o formă hibrida, denumita Boustrophedon, in care paragrafele scrise de la dreapta la stanga alternau cu cele scrise de la stanga la dreapta. Probabil ca era mai usor pentru scribul care le scria, astfel isi putea odihni mai bine mana, dar citirea nu era la fel de usoara.

Metoda scrisului de la dreapta la stanga, in timp, a ajuns sa fie singura forma de scriere in perioada de “omogenizare” a poporului evreu din antichitate si are probabil legatura cu poruncile din Tora care fac diferenta intre folosirea mainii stangi pentru activitati “necurate” si a celei drepte pentru cele “curate”. Scrierea textelor sacre era o activitate cum nu se poate mai importanta, are logica.

Cum cultura, scrierea si religia araba sunt strans inrudite si provin partial din cele ebraice, Islamul fiind in esenta ei tot o religie abrahamica, alfabetul si scrierea araba au mostenit inca din antichitate de la cel ebraic, obiceiul scrierii si citirii de la dreapta la stanga.

Sursa: descopera.ro

panou-de-administrare-in-ebraica-01 panou-de-administrare-in-ebraica-02

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.