Paranormal sau facatura?

Mintea unui om percepe lucrurile dupa cum prefera, influentata evident, de toate lucrurile care se petrec in jur. Si cand lansezi in joc, ceea ce inseamna “paranormal”, parca toate rotitele incep sa se invarta, si toti au ceva de adaugat. Fie ele si minciuni. De unde nu e, nici Dumnezeu nu cere – spune o vorba, si atunci ma intreb de ce se gasesc atat de multi “atotstiutori” sa vorbeasca despre lucruri pe care nu le stiu.

Paranormalul, e ceea ce se desprinde de realitate. Ceea ce nu-si poate gasi o explicatie logica, desi ne chinuim si reusim sa gasim una, sa ne linisteasca sau sa ne confere sentimentul de siguranta ce se pierde o data ce intervine teama. Si teama e fireasca, pentru ca necunoscutul rezerva lucruri de care nu suntem constienti. Lucruri prin care poate n-am trecut. Cu toate astea, intreb, de ce ne agatam de clisee?

Intunericul – pare “zeul” suprem a tot ceea ce inseamna infricosator. Avem impresia ca intunericul ascunde in el monstrii gata sa sara pe noi si sa ne devoreze, cand de fapt intunericul inseamna liniste si calm. O plimbare, noaptea, prin cimitir… Suna ca scenariul unui film de groaza, cand de fapt e un lucru cat se poate de normal. Ne e teama de morti, cand de fapt cei vii sunt cei care ranesc. Mortii se odihnesc in lumea lor, printre crucile ce ni se par ca ascund siluete si umbre, si pentru ca imaginatia unui om e la ordinea zilei, probabil o sa ni se para ca una din umbre tocmai s-a miscat.

O casa veche, cu pereti ce stau sa cada, vizitata noaptea pe intuneric, pare infricosatoare… De ce? Doar pentru ca intunericul nu va permite sa aveti stabilitate vizuala pe fiecare coltisor al camerelor? Poate fi o casa bantuita, dar va sapun ca e la fel de bantuita si ziua si noaptea… Un search pe youtube la cuvinte gen “paranormal”, “ghost”, etc., vor trage de la sine sute de mii de clipuri “home-made”, de persoane care se cred a fi “mediumi” sau parapsihologi. Altii,se vor crede martori la evenimente ciudate, aparitii sau fenomene gen poltergeist. 99,99% sunt falsuri. In primul rand, pentru ca o aparitie nu se poate filma, decat in cazuri exceptionale cand persoana dispune de un dar aparte, si entitatea are un cumul de energie mare, si in al doilea rand, pentru ca o aparatie, depinde de anumiti factori. Nu sunt bantuiti oamenii care nu au legatura cu entitatea.

Filmarile din cimitir, inseamna exact ceea ce va spuneam mai sus – intuneric, fum si imaginatie. Iar asta, va alimenteaza, si va face sa credeti ca intunericul ascunde acei monstri carnivori de care vorbeam. O mica incursiune intr-un studiu al paranormalului, v-ar mai alunga din griji. Dar in loc sa va agatati de teorie, de teoria ce rezulta unei cercetari amanuntite, de oameni care au intradevar legatura cu asta, preferati sa dati crezare unor filmulete si poze false, pentru ca sunt “dovada vie”. Dovada vie, e langa voi. In jurul vostru, in fiecare zi, si oriunde. Dar mintea omului, percepe, asa cum am mai spus doar ceea ce-i convine. Nici decum… ceea ce este.

N-ar strica sa mai citi si teorie. V-ar ajuta sa intelegeti ca intunericul, nu e decat un cliseu, iar paranormalul, e ceva ce se intampla zilnic…

7 thoughts on “Paranormal sau facatura?”

  1. Adevarat este…, ca deseori improvizam ceea ce nu este… si credem in ceea ce dorim noi, dar nu in ceea ce reprezinta realitatea. Dar asta e…, fiecare isi creaza propria viata si propriul asa-numit “destin”, prin propriile ginduri si propriile actiuni.
    Ai analizat situatia foarte corect….

  2. O casa veche, cu pereti ce stau sa cada, vizitata noaptea pe intuneric, pare infricosatoare…

    O casă cu pereţii ce stau să cadă este înfricoşătoare indiferent dacă e zi sau noapte… 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.