Parti ale corpului tau de care nu mai ai nevoie

Conform teoriei “evolutiei speciilor” (Darwin), oamenii se trag din primate (maimute). Primatele sunt singurele vietati de pe Terra care au un numar apropiat de cromozi la fel ca genomul uman. Unele parti din corpul nostru (atrofiate) sunt o dovada vie ca oamenii se trag din primate.

Iata o lista cu unele parti ale corpului omenesc pe care le “detinem” dar nu le mai folosim:

– 3 muschi la nivelul urechii: este posibil ca acesti muschi sa fi pus in miscare urechile fara a fi nevoie de rotirea capului. Aceasta abilitate o au cainii, pisicile si alte animale.

– dintii intelepti: inca de pe vremea gimnospermelor (plante fara flori – arbusti) oamenii trebuiau sa mestece multe plante pentru a beneficia de un volum consistent de calorii necesare supravietuirii. De aici si al 4-lea molar “de ajutor” care in prezent inca se gaseste la majoritatea oamenilor. I se mai zice “masea de minte”.

– apendicele: acest tub minuscul este legat de intestinul gros. Pe vremuri cand dieta omului era compusa din plante si mai putina carne, in apendice se depozita celuloza din plante. In prezent in apendice se strang coji de seminte, fasole si alte resturi. Apendicele produce si un numar mic de globule albe.

– pilozitatea: parul era foarte util in iernile geroase cand omul se adapostea inca in pesteri. Treptat pilozitatea a inceput sa dispara o data cu descoperirea focului si tabacirea pieilor de animale. Momentan poate avea un rol mic in atractia partenerei.

– a 13-a coasta: gorilele si cimpanzeii au 13 coaste. Majoritatea oamenilor au 12 coaste dar 8% dintre adulti au 13 coaste.

– 5 degete la picior: primatele folosesc toate cele 5 degete de la picior ca fel ca degetele de la mana. Omul treptat s-a adaptat si din cele 5 degete de la picior.. degetul mare ajuta la echilibru in pozitia verticala iar celelalte 4 la mers.

– coada omului: intre zona sacrala si coccigiana se presupune ca este o fosta coada atrofiata exact cum au primatele. Omul dezvoltandu-si mersul in pozitia verticala nu si-a mai folosit coada care cu timpul s-a micsorat pana s-a atrofiat.

4 thoughts on “Parti ale corpului tau de care nu mai ai nevoie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.