Pasaport RSR (1990)

Probabil la un moment dat v-ati intrebat cum aratau pasapoartele inainte de 1990, in perioada comunista pe cand Romania era o republica socialista. Printre obiectele vechi pe care le pastrez cu “sfintenie” se afla si doua pasapoarte ale parintilor mei. In 1986 au vrut sa fuga din tara, aveau totul pregatit de la calauze pentru granita si valuta (dolari americani) pentru un nou inceput in afara tarii.

Bun, acum sa revenim la lucruri adevarate, faza cu fugitul din tara este o gluma. Dupa lovitura de stat din 1989, unii o numesc revolutie, s-a dat liber la inregistrarea pasapoartelor pentru populatia de rand. Asta insemna ca oricine vroia sa iasa din tara putea sa o faca daca avea un pasaport. Parintii mei, nu mi-au spus ce planuri aveau cu ele, in 1990 au decis sa-si faca pasapoarte. Pentru ca eu si sora mea eram minori am fost inregistrati in pasaportul tatalui meu, valabilitatea acestor pasapoarte era de 5 ani.

Probabil din poze puteti vedea ca informatiile sunt trecute in trei limbi: Romana, Rusa (cu alfabet chirilic) si Franceza. Prima pagina a pasaportului a fost rupta de la jumatate in jos in anul 1995 cand au depus actele pentru prelungire, li s-au inmanat alte pasapoarte mai moderne (acestea aveau o valabilitate tot de 5 ani). In ultima poza am pus unul langa altul trei generatii de pasapoarte ca sa vedeti evolutia si diferentele de-a lungul timpului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.