Pasta de dinti, un efect mai putin cunoscut

Toti ne spalam pe dinti o data sau de doua/trei ori pe zi. Toti folosim pasta de dinti, exceptand cei care isi fac pasta de dinti acasa sau care folosesc pulbere de bicarbonat de sodiu. Sunt curios daca ati observat un lucru la pasta de dinti, cea de toate zilele – are inclus un calmant local pentru durere.

Cum am ajuns la aceasta concluzie

Anul trecut prin vara, inainte sa plec din Cluj-Napoca, am fost la un stomatolog pentru detartraj. Stomatologul m-a anuntat ca am un inceput de carie pe un molar si a intrebat daca vreau sa se ocupe de problema. I-am raspuns ca sunt cam pe fuga si urmeaza sa ma mut din oras, dar o sa vizitez un stomatolog in curand. Timpul a trecut foarte repede, am fost vreo doua saptamani prin Serbia, am petrecut o perioada in Constanta si Vama Veche, apoi m-am mutat in Belgrade, Serbia; apoi m-am intors ca sa petrec sarbatorile cu ai mei. Au fost cateva luni pline de shimbari si am uitat sa merg la stomatolog. Conform traditiei in decembrie trebuia sa merg iar la un stomatolog pentru detartraj si o verificare de rutina, dar am amanat pana dupa sarbatori. In seara de revelion am baut cam mult asa ca a doua zi am zacut la pat. Cumva s-a nimerit ca pentru ~30-40 de ore sa nu ma spal pe dinti. Apoi s-au aprins beculetele, aveam un molar foarte sensibil si puteam pune pariu ca era ala cariat.

Am fost la stomatolog si surpriza a fost o carie in interiorul unui molar, dar carie de forma unei pesteri deoarece era in mijlocul dintelui ca o scobitura in care s-a acumulat mancare. Curios este ca a fost o carie care nu durea, a ros molarul pana s-a apropiat de nerv si asa am simtit o usturime cand beam ceva rece. Pe moment nu am apucat sa o intreb pe doctorita daca pasta de dinti contine calmant local, dar asta-i explicatia la care ma gandesc. Tin minte in trecut, si asta stiu si de la altii, cand ai o durere de dinti o poti calma temporar prin spalari mai dese sau vigurase pe dinti.

De fel folosesc pasta de dinti fara fluor. Anul trecut am folosit des Kingfisher, dar se gaseste doar la Drogerie Markt (DM). In Cluj-Napoca doar acolo gaseam acesta pasta de dinti. Ma amuz si intristed in acelasi timp cand vad pasta de dinti de la diferite companii si un text mare “fluor vegetal” sau “fluor natural”.

Am incercat sa-mi dau seama daca un ingredient de pe pasta de dinti pe care o folosesc are legatura cu un calmant de durere, dar nu inteleg nimic 🙁

One thought on “Pasta de dinti, un efect mai putin cunoscut”

  1. Tot ce se poate. Am observat si eu ca aveam o durere “surda” la o masea, insa se estompa imediat ce ma spalam pe dinti si ma tinea cateva ore, fara acea durere latenta. Apoi spre seara revenea iar. Acum citind ma gandeam daca nu a fost de la pasta de dinti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.