Pilates sau yoga?

De multe ori am auzit ca sportul prelungeste viata si o face mai buna. Un amanunt deloc de neglijat ar fi ca exercitiile fizice sa fie facute in mod corect, moderatia se regaseste inclusiv in sport. In ultimii ani am avut o viata sedentara, daca ma gandesc bine cam in ultimii 9 ani am lucrat doar la birou. De dimineata pana seara am stat pe scaun simtind pe propria piele pretul platit pentru lipsa exercitiilor fizice si a miscarii regulate.

Acum un an de zile hotarasem sa fac mai multa miscare asa ca am inceput sa alerg. Pe vremea aia locuiam in Cluj-Napoca si dimineata aveam un ritual de alergare de-a lungul raului Somes pana la Cluj Arena si inapoi. Erau vreo 3 km daca imi aduc aminte bine. Dimineata era racoare, dar ma incalzeam imediat si de multe ori aveam companie – colegul de apartament – Tibi. Tot anul trecut am descoperit yoga, o prietena mi-a povestit mai multe si apoi am inceput sa citesc pe diferite site-uri ca sa aflu mai multe detalii. De atunci am inceput sa practic in fiecare dimineata cateva exercitii de stretching (intindere), poate nu chiar in fiecare dimineata, dar cand pot fac. Prefer sa fac exercitiile fara muzica, ma pot concentra mai bine si imi ascult respiratia. Mai jos am scris cateva cuvinte despre yoga si pilates, am impresia ca multi le confunda sau au auzit doar de unul dintre ele.

Yoga

Yoga este printre putinele stiinte care ne invata in primul rand, cum sa respiram corect. Sunt mai multe metode a respiratie, fiecare cu avantajele lui, dar o sa revin intr-un articol pe viitor. Pe langa altele, aceasta presupune efectuarea stretching-ului, lucru care ne invata cum sa nu pierdem energia in timpul rutinei de zi cu zi. Cine vrea o viata fara batai de cap, fara stres si cat mai relaxanta? Eu sunt pentru bunastare din toate punctele de vedere, daca se poate.

Yoga este o stiinta veche (2500 ani in urma), isi are originea in India si se afirma cu tarie ca este foarte eficienta in mentinerea starii generale de sanatate si bunastare la orice persoana, cat timp este facuta corect si in mod regulat. Pare destul de simplu, totusi exista multe pareri contradictorii in ceea ce priveste aceasta stiinta. Despre ce este vorba? Despre controlul mintii, care, facut in mod corespunzator si potrivit specialistilor vindeca tot felul de probleme mentale si fizice. Sunt oameni care practica yoga chiar si la varste inainte, exemple vii ca yoga poate fi practicata de catre toata lumea, la orice varsta, cat timp exista o pasiune reala pentru aceasta disciplina indiana.

Pilates

Sistemul pilates a aparut recent in tara noastra si este mai putin efectuat sau cunoscut de majoritatea. Este o metoda de antrenament cu o istorie de peste 100 de ani, iar scopul sau este de a mari rezistenta fizica si mentala. Diferenta dintre cele doua “stiinte” consta in faptul ca pilates are ca scop principal armonizarea aspectul fizic, pe cand yoga are ca scop final armonia spiritului din fiecare zi.

Posibil sa fie o explicatie cam vaga, insa, in linii mari sunt multe de spus despre fiecare in parte. Ambele metode sunt benefice si relativ usor de practicat, cat timp sunt exersate ca la carte. Cel putin asta afirma profesorii de specialitate si piata abunda de carti si ore de practica contracost. Ramane la latitudinea voastra sa descoperiti ce va place mai mult, iar apoi sa treceti la “atac”. Vorba lunga, saracia omului, asa ca imi ramane ca dupa citit si scris, sa fac putin sport si sa ma bucur de fiecare zi din restul vietii ceea ce va doresc si voua 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.