Povestea eterna a romanilor

Exista multe pareri si opinii despre romani si Romania, tara frumoasa dar distrusa de romani, poate ca nu e prima oara cand auziti povestea asta dar din pacate este una al carei ecou va trebui sa-l suportam multe generatii in continuare. Din pacate natia noastra este una auto-distructiva care trebuie impinsa cu forta de la spate pentru a evolua, tindem sa dam vina pe guvern pentru imaginea noastra dar parerea mea e ca guvernul face exact ceea ce ar trebui sa faca un guvern: sa-si reprezinte poporul.

Fiecare dintre noi, la sfarsitul zilei daca am trage linie sa analizam castigurile si pierderile individuale am constata ca toti mergem pe vorba aceia: “cat timp o duc eu bine de ce ar trebui sa-mi pese de restul, lor nu le pasa de mine si eu nu o sa fiu diferit?”. Gandirea asta poate fi vazuta la orice nivel, un exemplu bun: marele exod din anii ’90, cateva sute de mii de romani au plecat in strainatate pentru a muncii, “plecam sa ne facem o viata mai buna” au zis ei pe vremea aia. In timp au inceput sa se intoarca o parte dintre ei, de banii economisiti si-au luat “mertzane” si BMW-uri, aia mai rasariti si-au facut si o casuta pe undeva, dar doar unul dintr-o suta a avut initiativa sa-si dechida o afacere cu agoniseala stransa, sa pompeze niste bani in economia locala, sa hraneasca si el o gura sau 2. Dar ce rost ar avea, el o duce bine, de imaginea care a lasat-o in tara unde a muncit numai incape discutie, 4 din 5 stiri locale din marile orase “populate” de romani ii privesc, obiceiurile deprinse de mici copii au fost respectate cu taina. Printre acestea enumar lipsa totala de respect fata de orice autoritate, semn sau marcaj de pe strada, comunicarea primitiva ca pe tarla cand 2 conationali se intalnesc pe strada, traditia intrarii in posesie a diferitelor obiecte atunci cand stii ca nu vei fi prins indiferent daca ai nevoie de acel obiect fiind deasemenea foarte respectata.

Ce natie de prin lume, si aici nu ma refer la cine stie ce stat african sau anarhisti din vreo tara care se termina cu –an, isi ia tot timpul mai mult decat are nevoie? In ce tara mai vezi cocioabe care dau sa cada cu masini de lux parcate in fata? Unde mai gasesti oameni care-si soarb ultima picatura de suc sau zatu din cafea si mai fac si urat cand da ospaturul sa-i ia sticla/ceasca din fata ca nu se stie daca va plati? Unde mai sunt oameni cu salarii din care poate sa traiasca decent si el si tot familionu dar tot ia spaga la greu pe motiv ca nu strica niciodata mai mult? In ce tara 90% din participantii la traficul rutier iti taie fata cu nesimtire iar daca ii claxonezi mai fac si urat, unii chiar violenti, toate astea pentru a mai avansa 10 m in fata ta pana la urmatorul semafor ca nu se simte el bine daca nu e in fata. Unde ma exista oameni care isi cumpara masini de aproape 100.000 Euro ca sa apoi sa care butoaie cu varza sau saci cu cartofi in ele? Si bineinteles, preferatii mei, acei oameni care sunt prin afara de ceva ani si cand vin in vizita in tara natala te trateaza ca pe ultimul rahat dar in schimb au uitat ca au plecat de la curul vacii dintr-un sat care nici nu apare pe harta. Traim intr-adevar intro tara in care nimic nu e ceea ce pare, zic cu regret ca daca am fi ramas cotropiti de unguri am fi fost mult mai civilizati in ziua de azi, istoria ne demonstreaza fara eroare ca de fiecare data cand am fost lasati de capul nostru am decazut, dupa plecarea romanilor din Dacia s-a ales praful de civilizatia pe care o creasera, cum am scapat de sub suveranitatea sultanatului tot romanu a inceput sa-si proclame bucata lui de pamant si cand nu s-a mai multumit cu ce are a inceput sa ia si de la vecinu, razboaiele civile fiind iminente, a trebuit sa vina un rege strain sa ne faca ordine in tara. Marile puteri au vazut cat de incompetenti suntem si au inceput sa se serveasca rand pe rand cu cate o bucatica de teritoriu, n-a durat mult pana sa apara un cretin din randul maselor cu putere absoluta sa distruga putinul bun si inteligenta care ma exista in unii oameni.
Eu zic mersi ca m-am nascut in perioada asta, s-ar fi putut mult mai rau, viitorul promite multe dar din pacate nu pentru toti, caci pentru unii dintre noi luarea destinului in mainile proprii este inca prea dificila, viata lor este inca condusa de cineva de sus si Dumnezeu nu este intotdeauna acel cineva.

4 thoughts on “Povestea eterna a romanilor”

  1. ok ok.. deci am citit cam 25 % si apoi am vazut ca e scris de Calavera. Off ce am crezut ca te-a apucat nationalismul si futerea de patrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.