Exista mai multe variante ale acestui obicei si cum a aparut el. Mie personal imi place varianta cu vaduva si cei 7 copii pe care ii crestea singura. De mult, foarte de mult.. la capatul unui sat traia o vaduva. Barbatul ii murise intr-un accident de munca, era tapinar (taia lemne in padure si un copac a cazut peste el). Singura si-a crescut cei 7 copii asa cum a putut, cat a avut si ea. Se apropiau sarbatorile de Paste si situatia financiara era destul de problematica. Totusi nu-si putea priva copii de placerea si bucuria sarbatorilor de Paste, cumva trebuia sa gaseasca o solutie sa-si bucure copii, ei nu trebuie sa stie de greutatile vietii.
In timp ce hranea iepurii in gradina ii veni o idee. Ce ar fi daca ar vopsi cateva oua si le-ar ascunde in gradina? Apoi copii sa le caute si cand le vor gasi o sa creada ca este o minune si se vor bucura tare. Zis si facut, dupa ce vopsi cateva oua le ascunde intr-un culcus din iarba. In ziua de Paste chema copii in gradina rugand-i sa caute prin gradina o surpriza. S-au imprastiat toti razand si chicotind, erau foarte entuziasmati de surpriza. Un iepuras scapase in gradina si se ascunse langa culcusul cu oua. Cand unul dintre copii se aproie de iepuras acesta o lua la fuga. Copii curiosi au inceput sa caute in locul de unde a fugit iepurasul, asa au gasit ouale colorate. Surpriza a fost pe masura cautarii si asteptarii lor. Ba chiar au crezut ca este o minune, iepurasul probabil era o zana transformata.
Si in zilele noastre se mai tine obiceiul cu ascunsul de cadouri sau surprize si copii sunt indemnati sa le caute. Asta este obiceiul iepurasului de Paste, copii primesc cadouri de la parinti.
Obiceiul a ramas doar partial, miza a crescut semnificativ.
Frumoasa povestea…
Nu stiam povestea asta despre iupurasul de Paste. Credeam ca doar nemtii ascund cadourile :)) Ma bucur ca ti-am citit blogul, am aflat lucruri noi.