Pretul independentei

Zilele trecute faceam niste calcule de intretinere, comparand costurile din Cluj-Napoca unde am locuit timp de 2 ani (in doua apartamente) si apartamentul din Constanta in care m-am mutat de curand. Chiria in Cluj-Napoca este putin mai mare, dar compenseaza pretul utilitatilor.

Am prieteni vechi care au o relatie stabila si sunt apropiati de varsta mea, dar inca locuiesc cu parintii. Din comoditate sau finante insuficiente. Atunci mi-a venit ideea sa pun cap la cap niste calcule si sa aproximez cat te costa sa locuiesti separat de parinti. Independenta asta are bune si rele, desigur. Printre avantaje se numara libertatea de a face ce vrei, fara a da socoteala si explicatii cuiva. Unul dintre dezavantaje este ca trebuie sa platesti chirie, utilitatile, sa cumperi si prepari mancare, etc. Orice lucru bun pe lumea asta vine cu un pret iar inceputurile sunt intodeauna grele, dar cand “intri in paine” sunt sigur ca nu o sa mai vrei sa te intorci la mama si tata.

Chiria

Pretul de inchiriere al unei garsoniere sau camera intr-un apartament cu alti colocatari ajunge la 100 de euro pe luna, fara utilitati. Un apartament cu 2 camere sau 3 ajunge sa coste in jur de 150-200 de euro pe luna. Costurile astea sunt pentru camere sau apartamente decente, de 2-3 stele. Sunt multe oferte de inchiriere in presa si pe internet, trebuie cautat.

Utilitati (intretinere, apa, curent, gaz, cablu tv si internet)

Pentru o camera inchiriata intr-un apartament cu alti colocatari ajunge la aproximativ 200 lei pe luna. Intr-o garsoniera sau apartament cu 2 camere ajunge la 300-350 lei maxim pe luna. Aceste costuri pot varia in functie de preferinte si mofturile fiecaruia, daca vrei sa stai in chiloti toata ziua in mijlocul ierii probabil caldura te va costa mai mult, este doar un exemplu.

Mancare

Acum vreo 2 ani a fost o discutie aprinsa legat de costul mancarii cand locuiesti singur sau cu prietena/sotia. Daca stii sau inveti sa gatesti ai de castigat. De exemplu pentru o persoana, 300 de lei pe luna sunt suficienti pentru mancare. Doua persoane au nevoie de 500-600 de lei. Cei independenti stiu cati bani economisesti cand gatesti mancare in loc sa o cumperi congelata sau de la fast food.

Am invatat pe propria piele ca planificarea banilor este un rau necesar. Sunt sigur ca multi se pot muta luna viitoare daca si-ar planifica putin banii si ar face economii.

Ps. nevoia te invata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.