Procesul de recrutare si angajare

A trecut ceva de timp de la ultimul articol, s-au intamplat atatea de atunci de parca a trecut un an de zile. Dar despre acest subiect in alte articole.

Cativa apropiati stiau de vara trecuta ce planuri am pentru anul asta din punct de vedere profesional – sa ma intorc in Cluj-Napoca. Orasul care mi-a schimbat viata si perceptia asupra lumii, asupra oamenilor si multe altele. De fapt am inceput sa fiu alt om din momentul in care m-am suit in tren cu destinatia Cluj-Napoca la sfarsitul verii in 2012.

In ultimii aproape 2 ani de zile am fost liber profesionist, chiar daca lucrurile nu au iesit asa cum mi-am dorit am insistat mergand pe ideea ca voi face tot ce imi sta in putinta ca sa nu ajung iar la o companie ca angajat. Ei bine am hotarat sa fac un compromis temporar si iata-ma angajat cu acte in regula la o companie internationala in Cluj-Napoca. Acum o luna de zile eram in febra interviurilor, in articolul de fata vreau sa va povestesc cum au decurs lucrurile, pas cu pas.

In ianuarie am actualizat contul de pe LinkedIn, am adaugat experienta profesionala, studii si alte detalii. Dupa vreo 2 saptamani am inceput sa primesc cereri de prietenie de la diferite persoane care se ocupa cu recrutarea in Cluj. Aceste persoane fie erau angajati ai unor companii de IT fie firme de recrutare. Imediat am primit 2 invitatii pentru o discutie amicala, “sa ne cunoastem mai bine”, exact asta a fost termenul folosit.

In primul caz a fost o firma de recrutare care incheiase un contract cu o companie IT pentru “racolarea” de angajati noi. Primul interviu a fost cu o tipa de la HR (resurse umane) care ma abordase pe LinkedIn. Dupa prezentarea firmei au inceput intrebarile despre mine, cine sunt, ce am facut, ce vreau. Intelegeti voi. A fost si o conversatie in limba Engleza pentru testarea cunostintelor de comunicare, daca vorbesc fluent, etc. Dupa aproximativ o ora mi s-a comunicat ca voi fii anuntat in maxim o saptamana daca “trecem” la pasul 2: interviul tehnic. Am zis ca este oke, am timp pentru alte interviuri, abia apoi am aflat cate s-au schimbat din 2012 pana in prezent, procesul de recrutare dureaza mult mai mult.

In al doilea caz am fost invitat direct la sediul unei companii internationale, tipa care mi-a trimis invitatia pe LinkedIn este responsabila cu recrutarea de noi angajati. A urmat acelasi proces ca la firma precedenta, cine sunt, ce vreau, cum stau cu limba Engleza, etc. Dupa aproximativ o ora si ceva mi s-a comunicat ca voi primi un raspuns in cateva zile daca trecem la faza a doua: interviul tehnic. Pana acum totul a fost bine.

Dupa cateva zile sunt contactat de la prima firma pentru un interviu tehnic, deci trecusem de prima “proba”. Mi s-a comunicat ca va fii si o testare care va dura aproximativ 3 ore, asa a fost. Un fel de proba de lucru. Intai am stat de vorba despre companie, ce produse are pe piata, clientii si alte detalii. Apoi mi s-a prezentat proba de lucru, instructiunile erau frumos listate la imprimanta si am fost asezat la un calculator. Timp de 3 ore am lucrat la o pagina web cu diferite functionalitati, vroiau sa stie care este experienta mea. Dupa cele 3 ore am avut iar o discutie, de data asta cu o persoana responsabila cu angajari. Detalii despre ce salariu vreau (fusesem intrebat de la primul interviu care este salariul minim si care este cel motivational), concediu, programul de lucru si alte detalii. Dupa cele 4 ore petrecute la companie am plecat spre casa, intre timp inchiriasem deja o garsoniera in care locuiesc. Mi s-a comunicat ca in maxim o saptamana primesc un raspuns final, am zis bine.

Dupa cateva zile am fost contactat de a doua companie, eram invitat la un interviu tehnic, dar fara proba de lucru ci doare teorie. M-am prezentat la sediul firmei unde am avut o discutie tehnica cu un angajat timp de aproximativ o ora si jumatate. Era deja pregatit cu o lista de intrebari despre limbaje de programare, chestii generaliste si alte detalii. La un moment dat cand a vazut ca sunt usor incordat m-a linistit spunandu-mi ca erau intrebari pentru a vedea care este nivelul de experienta si nu este ogligatoriu sa stiu raspunsul la toate. M-am mai linistit apoi. Pentru ca firma este pro si ca sa nu mai fac inca un drum, dupa interviul tehnic s-au inteles intre ei sa am o discutie cu o persoana responsabila cu angajarile. A urmat o discutie de aproximativ jumatate de ora unde am vorbit despre ce asteptari am, cum mi se pare compania, potentialii colegi si alte detalii printre care si benficiile daca voi lucra pentru ei. La final a ramas ca voi primi un raspuns in maxim 4-5 zile.

Intre timp am fost contactat telefonic de o a treia firma, am uitat sa mentionez ca intre timp am actualizat CV-urile de pe doua site-uri mari de recrutari (BestJobs si eJobs). Tipul care m-a sunat, tot de la HR (resurse umane) m-a invitat la o cafea ca sa “ne cunoastem mai bine”. Am acceptat, chiar a doua zi m-am prezentat la firma unde am avut o discutie despre companie, cine sunt, ce vreau, incotro merg, etc. Ne-am inteles bine, dupa o discutie de aproximativ o ora a ramas ca ma va contacta peste cateva zile daca este totul in regula si ne intalnim iar pentru un interviu tehnic. Observati tiparul? Asa se fac recrutarile si angajarile in domeniul IT.

Dupa interviul de la a treia companie ma hotarasem unde vreau sa lucrez, la a doua firma care este cea mai mare si cu multe beneficii ca angajat. Celorlalte doua companii le-am spus ca am gasit deja de munca si nu mai sunt interesat. Mi-au urat multa bafta in continuare si sa pastram legatura pentru o posibila colaborare in viitor.

La cateva zile dupa interviul tehnic si cel cu o persoana responsabila cu angajarile am fost chemat pentru o ultima discutie despre angajare. Am vorbit iar aproximativ jumatate de ora, mi s-a facut un tur al companiei si am stabilit cand vreau sa incep munca. Frumos, asa-i? 🙂

Are rost sa mentionez ca a durat aproximativ 3 saptamani tot procesul asta? Are rost sa mentionez cate informatii am stocat in creier despre fiecare companie ca sa pot alege la sfarsit? Are rost sa mentionez cate chestii am citit inainte de fiecare interviu tehnic? Per total, daca esti perseverent, calm si stii ce vrei de la viata iti gasesti un loc cald unde sa lucrezi 🙂

Intebari?

4 thoughts on “Procesul de recrutare si angajare”

  1. Felicitari. E foarte bine ca intai ai gasit unde sta, e ideal. Daca nu esti pregatit cu locuinta si pentru cheltuieli sa incerci sa zburzi in capatul alalalt de tara poate fi sa zicem….interesant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.