Am vrut sa incerc aceasta reteta din 2007 cand am vazut prima data animatia Ratatouille. Este o reteta simpla cu origine franceza, de fapt este o mancare taraneasca. Organismul cere legume si eu ma conformez gatind legume. Fara produse lactate, oua sau carne deci este o reteta de post pentru cei interesati.
Ingrediente:
– 1 ceapa galbena (eu am ales praz, o chestie de gusturi);
– 4 rosii medii;
– 2 catei de usturoi;
– 1 ardei gras rosu si unul galben (doua culori pentru aspect);
– ulei de masline extravirgin;
– 2 dovlecei;
– 1 vanata mare;
– sare, piper.
Am inceput prin oparirea rosiilor pentru a elimina pielita de pe ele. Am calit in wok prazul si usturoiul maruntit, apoi am adaugat rosiile taiate cubulete. Cu putin timp inainte sa le iau de pe foc am adaugat un praf de sare si piper. Sosul este pregatit, am trecut la taierea celorlalte legume. Am incercat pe cat posibil sa le tai uniform ca grosime, dar diferenta de marime dintre vanata si dovlecei nu mi-a permis sa le asez asa cum vroiam in vasul de yena. Pana la urma le-am insirat pe fundul vasului alternand feliile de vanata, dovlecei si arei gras. La sfarsit am turnat sosul facut mai devreme, un praf de sare si piper si cateva linguri de ulei de masline.
Vasul de yena iti permite sa gatesti legumele pastrand gustul si valoarea nutritionala. Daca as fi gatit aceasta reteta intr-o tava obisnuita acoperita cu folie de staniol iesea mai putin buna. Dupa 30 de minute de stat la cuptor, foc mediu, am scos vasul sa gust ce a iesit. In bucatarie mirosea atat de bine, gustul legumelor este pe masura asteptarilor. Unele mancaruri e bine sa le faci cat mai simple, sa folosesti cat mai putine mirodenii pentru a pastra gustul ingredientelor. Reteta originala implica ierburi de Provence, dar mi-am zis ca pot schimba reteta si rezultatul sa fie un succes. Asta s-a si intamplat.





