Recipiente si produse din plastic (PET, HDPE, PVC, LDPE, PP, PS, PC)

Inainte sa bei apa din sticla aia mai bine te-ai uita din ce fel de plastic este facuta. Zilnic consumam o cantitate imensa de apa imbuteliata si aici nu ma refer la apa dintr-un izvor de munte cu minerale si ceva propietati benefice organismului. Ma refer la banalele sticle cu apa “”plata”, un termen pe care am inceput sa-l folosim de vreo 20 de ani.

Unul dintre avantajele internetului este ca iti ofera posibilitatea de a afla o groaza de lucruri noi, daca te pricepi cat de cat sa cauti detalii o sa gasesti un munte de informatii despre un subiect anume. Zilele trecute am luat o sticla de lapte si cumva mi-au sarit in ochi ceva inscriptii de pe fundul sticlei. Imediat mi-am adus aminte de un articol citit acum cativa ani in care se detalia ce reprezinta numarul imprimat/tiparit pe sticlele de lapte – de cate ori acel lapte a fost reprocesat dupa ce a stat la raft o perioada, nu l-a cumparat nimeni si urma sa expire. Pe langa acel numar era inscriptionat si logo-ul PET pentru care am facut putina munca de cercetare ca sa stiu din ce sticla urmeaza sa consum acel lapte. De retinut ca am dat 6 lei pentru 2 litri de lapte, deci excludem brand-uri “low cost” pe care le vand majoritatea super marketurilor.

PET / PETE (polyethylene terephthalate)

Aceste recipiente sunt facute pentru o singura utilizare deoarece sunt sanse mari sa elibereze ceva substante toxice in produsul imbuteliat care ar putea afecta echilibrul hormonal. Este unul dintre cele mai folosite recipiente pentru produse alimentare si nealimentare. Este greu de decontaminat / curatat pentru care se folosesc substante chimice daunatoare. Cel mai probabil o sa gasiti acest logo doar pe sticle din plastic.

HDP / HDPE (polyethylene cu densitate mare)

Recipiente din plastic despre care se spune ca nu elibereaza chimicale in produsele imbuteliate, este unul dintre cele mai reciclate si sigure produse din plastic. Poate fi folosit de mai multe ori fara probleme. Acest plastic este folosit pentru imbutelierea laptelui, detergent lichid bio, sampn, gel de dus, cosmetice, saci menajeri, etc.

PVC / 3V (polyvinyl chloride)

Aceste produse din plastic elibereaza ceva substante toxice pentru organism si sunt rezistente la razele ultra violete (lumina Soarelui). Folosit pentru cabluri din plastic, sticle pentru produse de curatare, geamuri, etc.

LDPE (polyethylene cu densitate mica)

Se stie ca aceste recipiente sau produse din plastic nu elibereaza chimicale daunatoare organismului, totusi nu sunt folosite pentru imbutelierea sau ambalarea produselor alimentare. Folosit pentru ambalarea painii, recipiente pentru produse cosmetice, huse pentru haine, mobila, etc.

PP (polypropylene)

Un plastic rezistent la temperaturi ridicate si usor ca greutate, des folosit pentru imbutelierea sau ambalarea produselor alimentare. Are propietatea de a actiona ca o bariera pentru umezeala, produse chimice sau grasime. Acest plastic este folosit la sticle si cutii cu produse alimentare, paie pentru baut, capace pentru sticlele de plastic, etc.

PS (polystyrene)

Tipul acesta de plastic elibereaza ceva chimicale daunatoare, este ieftin si usor de prelucrat. Folosit de cele mai multe ori pentru fabricarea farfuriilor, paharelor si tacamurilor de unica folosinta.

PC / produse nemarcate (polycarbonate)

Probabil cel mai toxic plastic folosit pentru imbuteliere sau ambalarea produselor alimentare, eliberea substante chimice daunatoare organismului. Folosit de cele mai multe ori pentu fabricarea sticlelor din plastic pentru sportivi, canistre pentru carburanti si uleiuri, recipiente pentru depozitat mancare, ochelari 3D, etc.

Concluzie

Acum ca v-ati facut o idee despre tipurile de plastic folosite in ziua de astazi o sa atasez cateva poze facute la produse gasite prin casa (detergent lichid bio, detergent lichid pentru vase, solutie pentru dezinfectat toaleta, sticla de lapte, sampon, gel de dus, ketcup, maioneza, ulei pentru gatit, punga cu paste fainoase).

recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-01 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-02 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-03 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-04 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-05 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-06 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-07 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-08 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-09 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-10 recipiente-si-produse-din-plastic-pet-hdpe-pvc-ldpe-pp-ps-pc-11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.