Reflow / reball GPU – laptop HP 625

Prin 2011 scriam despre o noua achizitie, un laptop HP 625. La cat a costat ma mir ca inca il mai am si este functional.. la cum sunt produse electronicele in ziua de astazi, ehe.

De-a lungul timpului am avut cateva mici neplaceri cauzate de praful acumulat in ventilator si sistemul de racire, dar l-am curatat pana la urma si totul a mers ca uns. Acum 2 ani din cauza caldurii (cred) s-a ars placa wireless iar dupa deconectare ei de la placa de baza laptopul a mers brici in continuare. Probabil laptopul inca functioneaza pentru ca in ultimii 3 ani de zile l-am folosit doar 4-5 ore pe zi, iar de 2 ani de zile il tineam pe un suport de laptop prevazut cu un ventilator mare care ajuta la racire.

Stiti vorba aia ca o problema nu vine singura? Anul trecut, cam pe vremea asta, eram stramtorat cu banii si ma pregateam sa plec in Serbia. Cu 3-4 zile inainte sa plec laptopul nu mai mergea, fiind presat de timp si pentru ca isi depasise “durata de viata” am preferat sa cumpar altul nou, un laptop Dell pe care lucrez acum. Lunile au trecut si laptopul vechi zacea in geanta sub pat pana saptamana trecuta cand i-am gasit intrebuintare. Situatia este cam asa: lucrez de acasa si momentan nu imi permit sa cumpar un mini desktop Apple (vreau sa fac upgrade), achizitia unui laptop pe Windows iese din schema. Calculatoarele uneori sunt imprevizibile, am realizat ca imi trebuie un laptop de rezerva in caz ca se defecteaza cel de acum. Am pornit laptop-ul vechi si ecranul era negru, in schimb led-ul de pe tasta caps lock palpaia de 5 ori. Dupa o scurta cautare pe internet am aflat ca problema este de la placa video. Dupa cateva discutii cu niste prieteni care se pricep si ei la calculatoare am ajuns la concluzia ca trebuie sa relipesc procesorul grafic.

Procesorul grafic se lipeste pe placa de baza sau placa video cu ajutorul unor “bile” din cupru, din cauza caldurii, de-a lungul timpului unele bile se “sparg” si procesorul grafic nu mai comunica in proportie de 100% cu placa de baza, de aici incep sa apara problemele. Din ce am vazut pe internet exista doua modalitati de a relipi procesorul grafic: o improvizatie temporara sau o reparatie care tine mai mult. Ambele metode rezolva temporar problema, daca s-a ajuns aici de cele mai multi ori se ia in considerare achizitia unui laptop nou.

Prima modalitate prin care se poate relipi procesorul grafic de placa de baza este cu ajutorul unui pistol cu aer cald, placa de baza se acopera cu folie de aluminiu pentru a o proteja de caldura emanata de pistol, iar procesorul grafic ramane descoperit. Dupa cateva minute de incalzit procesorul grafic se va lipi in totalitate iar pe placa de baza. Aceasta improvizatie ieftina mai “tine in viata” laptopul pentru cateva saptamani, maxim.

A doua modalitate de relipire costa aproximativ 200 de lei si implica un proces mai elaborat, dar care asigura o durata mai lunga de viata, pana la un an maxim. Desigur se leaga totul si de sistemul de racire al laptopului, sa fie curatat de praf cel putin anual. In video-ul de mai jos se poate vedea cum decurge acest proces de relipire a procesorului grafic pe placa de baza.

De ce scriu acest articol, pentru ca am apelat la GMB Computers (Constanta) pentru repararea laptopului. Verificarea costa 30 de lei si dureaza putin, intr-o zi mi-a fost verificat laptopul si reparat. Oamenii de la service au fost foarte draguti si pentru ca l-au reparat nu am mai platit verificarea. Garantia pentru manopera este de 30 de zile, deja am folosit laptopul peste 20 de ore ca sa ma asigur ca este totul in regula, pana acum sunt multumit de rezultat. Am un laptop de rezerva in cazul in care se strica cel pe care lucrez acum, este bine sa fii preventiv 🙂

Sursa imaginii: naorlabs.co.il


https://www.youtube.com/watch?v=bAiM9DX7e7E

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.