Romania impartita pe regiuni

Guvernul vrea sa imparta Romania in cateva regiuni mari pentru a atrage mai usor fonduri europene, cel putin asa mint astia la televizor. Ei uita ca tara noastra deja este impartita pe regiuni. Nu administrativ cum vor ei, ci in functie de amplasare pe harta si influentele vecine. Regiunile istorice sunt: Dobrogea, Ardealul, Oltenia, Maramures, Moldova, Bucovina, Muntenia. Am omis ceva?

In fiecare zona exista expresii si obiceiuri diferite. In Dobrogea influentele au fost turcesti, tataresti, bulgaresti si grecesti, in Moldova influenta ruseasca, in Ardeal / Transilvania a fost influenta maghiara, poloneza si tot asa. Indiferent de regiunea in care s-a nascut fiecare avem cate o parere despre romanii din celelalte regiuni. S-au facut multe bancuri despre ardeleni, moldoveni sau olteni. Unele sunt adevarate iar altele simple glume rautacioase. Acestea s-au transformat mai apoi in stereotipuri. Doar cine a calatorit prin tara asta stie ca omul indiferent de regiunea din care provine trebuie sa fie tot om. Hoti, alcoolici, fustangii si lenesi sunt peste tot.

Glumele si bancurile reflecta cel mai bine diferentele dintre regiuni. Exemplele sunt nenumarate, mai jos am insirat 3 bancuri:

1. La un concurs de strans melci participa un oltean, un moldovean si un ardelean. Se da verdictul. Olteanul e pe primul loc, cu trei galeti de melci, moldoveanul pe locul doi, cu doua galeti, iar ardeleanul nu a prins niciun melc.

– Ce s-a intamplat, mai, ardelene?, intreaba cineva.

– Eu ma aplecam dupa melc, dar pana sa-l prind eu, melcul tust.. mai incolo, raspunde ardeleanul.

2. Intrebare: De ce au vacile oltenilor gatul mai lung? Raspuns: Ca sa mai pasca si in curtea vecinului.

3. Moldoveanul soseste cu intarziere la impartirea darurilor, iar Dumnezeu ii spune:

– Imi pare rau, nu mi-au ramas decat frumusetea si prostia. Alege-ti!

Moldoveanul raspunde:

– Doamne, frumusetea-i trecatoare.

Voi ce parere aveti despre romanii din fiecare regiune?

2 thoughts on “Romania impartita pe regiuni”

  1. Moldovenii sunt blajini si de cele mai multe ori alcoolici. Acum nu stiu ce laudarosi, ingamfati si egoisti ai cunoscut tu, dar pot spune ca sunt rapizi la manie si vorba, dar la fel de repede le trece.

    Uneori ma amuz cand ma joc cu cuvintele si cate un ardelean ramane in urma, nu intelege apropourile, fluxul de informatii este prea rapid.

    Dobrogenii? au nisip intre degete :))

  2. De cand ma stiu, mai toata lumea din preajma mea a avut ceva cu modovenii. La inceput, nu mi se parea ceva adevarat, sau ceva ce merita generalizat, pana cand am inceput sa intalnesc din ce in ce mai multe specimene din acea zona. 90% dintre ei erau ingamfati, laudarosi si egoisti pana la cer.

    Ardelenii mi se par intr-adevar foarte inceti, poate prea. Si calmul lor pe mine ma scoate din sarite cateodata.
    De Dobrogea, se stie si nu cred ca mai e nevoie de comentarii. In restul regiunilor, am gasit numai oameni buni, de treaba, darnici, saritori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.