.. pentru ca stam foarte prost la capitolul gramatica. Limba romana a fost tavalita in ultimul hal de cativa ani incoace. Cam de cand a aparut internetul si vocabularul de chat (tz, sh, kkt, etc.). Este pacat de limba noastra sa fie sterfelita in halul asta. Nu stim sa folosim semne de punctuatie si forma corecta a cuvintelor in diferite situatii. De multe ori am auzit scuza “doar pe internet scriu asa”, dar nu stiu cat de reala este.
Astazi am gasit un blog care trateaza aceasta problema, practic analizeaza texte gresite si vine cu solutia corecta. In felul asta noi cititorii invatam sa vorbim/scriem corect in limba materna.
@Cristi: cred că te faci mai bine înțeles dacă scrii corect decât dacă bagi tot felul de aberații ortografice.
Dacă spun ceva de mata, de exemplu, nu știi dacă mă refer la mă-ta (că deh, nu poți decât să ghicești dacă știu sau nu să pun cratima unde trebuie; scuze), la matá (ca pronume personal) sau la o mâță decât după ce citești și procesezi un sfert din context.
Uite un exemplu de virgulă care schimbă puțin sensul unei propoziții: „Nu ești agramat”.
Într-un fel sau altul trebuie să putem scrie majoritatea sunetelor ce formează cuvintele. Așa cum vorbești cu diacritice, cu intonații, cu pauze, la fel trebuie să și scrii. Dacă tu crezi cah a scrie cu sh și tz este o treabah bunah si face totul sah fie ceva mai ushor de citit decat dacah ai scrie cu diacritice, ai o problemă. Eu prefer diacriticele, care merg ok de câteva sute de ani…
Viteza de comunicare nu înseamnă doar viteza cu care butonezi tastatura ci și viteza cu care citești. Dacă destinatarul pierde mai mult timp decât ar fi normal să descifreze ce ai vrut tu să comunici, nu înseamnă decât că ai eșuat…
pai de inteles ne intelegem noi oricum, dar este pacat dupa minim 12 ani pe bancile scolii sa nu stii cum se vorbeste/scrie corect limba materna.. este din principiu
Imi pare mai important sa stii sa te faci inteles sau sa intelegi ce-ti este transmis decat o virgula sau cratima pusa corect.
nu ti se pare normal sa stii sa vorbesti corect in limba materna? sau sa stii sa scrii corect?
Eu nu vad nici o diferenta intre tanti nuti si cel de participa intr-o discutie oficiala, desi nu-mi dau seama de ce discutia cu tanti nuti nu e oficiala, dar ma rog.
Diplomatia este doar un mesaj codat, menit sa-i lase pe “superiori” sa vorbeasca in liniste despre afaceri in care masele sunt vandute, timp in care masele inteleg ca e ceva de bine.
viteza nu este importanta in discutii oficiale, altfel o sa vorbim cu superiorii la fel cum vorbim cu tanti Nuti care vinde nuci in piata..
Mai oameni buni asta este evolutia. Nu inteleg ce atata tevatura pentru limba roamana? Este normal sa fie schimbata in n feluri, asa cum a fost si in alte perioade. Cum societatea se adapteaza, asa si limba trebuie, altfel am ajunge in situatia in care suntem incapabili sa ne intelegem in conformitate cu noile schimbari si am defini mailul prin comparatia cu un porumbel zburator.
Si o limba in care te intelegi cat mai repede este mai eficienta nu conteaza ca are tz, vb, brb sau alte chestii de gen, important este sa fie transmis repede mesajul.