Sapun clasic sau antibacterian?

Printr-un proces chimic simplu sapunul atrage particulele de murdarie. Cei din generatia “cu cheia la gat” ne aducem aminte foarte bine cum eram invatati de parinti si invatatoare sa ne spalam pe fata, pe maini si restul corpului cu sapun. Daca tin minte bine, pe atunci era sapunul Cheia. Acum, mass-media incearca sa ne convinga ca sapunul lichid este mai bun (daca se poate si antibacterian), iar pentru corp avem de ales dintr-o gama variata de geluri de dus. Logic, imi pun intrebarea care sapun e mai bun: cel clasic sau lichid?

Dupa ce am incercat o gama variata de sapunuri solide, am trecut la sapunul lichid (de anul trecut folosesc doar sapun lichid). As putea spune ca la amandoua am gasit minusuri. Totul depinde, de fapt, de tipul nostru de piele, cat de sensibili suntem la anumiti compusi din produsele ce se gasesc din belsug pe rafturi. Posibil ca multi dintre voi sa prefere din ce in ce mai mult sapunul lichid, in defavoarea sapunului solid. Parca sapunul lichid e mai parfumat, parca ma hidrateaza mai bine, parca si parca. Principala diferenta dintre cele doua tipuri de sapun este in textura. Ulterior vin aromele imbietoare gasite frumos in atat de multe sticlute colorate, care isi asteapta cumparatorii. Cred ca cel mai important aspect de retinut cand vine vorba de alegerea unui sapun este ca acesta sa aiba un pH neutru.

Am tot auzit “prin targ” ca este mai bine sa folosim sapunul solid. De ce?

– sapunul solid nu transfera bacteriile;

– contine glicerina;

– nu contine parfum;

– se consuma mai greu.

– face mai putina spuma (este daunatoare organismului).

Indiferent de tipul de sapun preferat, eu zic ca este bine sa tinem cont de urmatoarele aspecte:

– sa contina ingrediente blande (mai ales fara lesie);

– sa fie folosit cu apa calduta, niciodata fierbinte;

– sa nu fie utilizat in cantitati mari si prin reaplicari successive;

– sa fie inlocuit in cazul in care produce uscarea pielii sau aparitia mancarimilor, portiunilor inrosite sau a descuamarii (sapunul Protex de exemplu usuca pielea).

Am deviat usor de la subiectul principal, dar revin cu detalii despre sapunurile antibacteriene. De vreo 3 ani de zile am inceput sa caut sapunuri pe care scrie “antibacterian”, in mintea mea era idea ca aceste sapunuri curata mai bine si mai sanatos. Acum realizez ca au trecut 3 ani de zile fara sa caut informatii despre aceste tipuri de sapun si daca sunt intr-adevar sanatoase. Sapunul antibacterian a ajuns pe pietele din Romania de ceva ani si nu mai este o noutate pentru noi care ar fi rolul acestuia: sa ne apere de microbi. Lucrurile nu sunt asa cum credeam noi.

De exemplu, in spitale, oamenii folosesc sapunuri care contin substanta antibacteriana TRICLOSAN, cu scopul, desigur, de a reduce riscul infectiilor severe. Mai nou, dupa 40 de ani de studio, FDA (USA Food and Drug Administration, dar nu stiu cata incredere sa am in studiile lor) sustine ca nu exista dovezi care sa indice ca substantele antibacteriene folosite in sapunurile obisnuite ajuta la prevenirea microbilor. Dimpotriva, exista dovezi care confirma faptul ca acestea prezinta riscuri pentru sanatate. Imi pun intrebarea obisnuita: sa mai cumpar sapun antibacterian? Substanta care se gaseste in toate sapunurile antibacteriane poate interfera cu nivelul hormonilor, si mai mult de atat, stimuleaza dezvoltarea bacteriilor rezistente la medicamente. Asadar, eticheta pe care scrie “antibacterian”, indiferent ca apartine unui sapun lichid sau solid, induce consumatorii in eroare, acestia crezand ca produsele in cauza ii ajuta sa se mentina sanatosi.

Substanta respectiva, triclosanul adica, este prezent in casele si corpul uman, pentru ca este utilizat atat in sapunurile de ingrijire personala, cat si in detergentii de vase. Asa ne este dat peste cap sistemul endocrin si ne mai miram cum de ne-am dereglat organismul si ajungem la medic. O sa ma gandesc de doua inainte sa mai cumpar un sapun antibacterian.

Imi pun inca o intrebare: de ce se creaza confuzia asta generala? Aia este buna, ba nu este buna 🙁

Sursa imaginii: huffingtonpost.com

One thought on “Sapun clasic sau antibacterian?”

  1. Sapunurile antibacteriene profesionale contin substante pentru indepartarea unor germeni patogeni, dar pentru a fi eficiente este nevoie de o perioada minima de contact cu tegumentul. Este necesara citirea etichetei pentru verificarea eventualelor substante care ar putea genera alergii sau alte afectiuni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.