Sarbatoarea Recoltei la podogoria Alira (2015)

Ca in fiecare an, in ultimul sfarsit de saptamana al lunii “rapciune”, Alira organizeaza in podogoria din comuna Aliman (jud. Constanta) – Sarbatoarea Recoltei – traditionala intalnire anuala cu iubitorii vinurilor Alira.

Dimineata cu noaptea in cap am pornit la drum impreuna cu Adi, joie, Zetu si Florin iar la podgorie ne-am intalnit cu Diana care a venit putin mai tarziu. Intr-un spatiu special amenajat au fost amplasate mese si banci din lemn unde ne-am asezat pentru a fugi de soare, a fost o zi foarte calduroasa pentru perioada asta a anului. Am fost intampinati cu gustari: jumari, branza, ceapa rosie si paine rotunda facuta pe vatra, ne-am simtit intorsi in timp (in sensul bun, desigur), noi orasenii rar avem ocazia de a manca paine de casa facuta in mod traditional.

Usor, usor lumea a inceput sa se adune si aproape de pranz am fost chemati sa ne adunam pentru a ni se comunica cateva informatii de protectie a muncii. Ni s-au dat foarfece de taiat chiorchinii de struguri care erau bine ascutite, apoi am fost trecuti in condica zilierilor si ne-am grupat in echipe de cate doua persoane pe un sir. Am avut ladite din plastic la discretie si o persoana (ziliera sau angajata) se asigura sa avem tot timpul ladite goale in timp ce le ducea pe cele pline la capatul randului unde erau grupate pentru numaratoarea de la sfarsit.

Culesul strugurilor a durat 30 de minute, a fost un fel de competitie, echipa care a adunat cele mai multe ladite a fost premiata cu o sticla de vin Alira Magnum de 1,5 litri. Am facut echipa foarte buna cu joie, are ceva experienta din Italia unde a lucrat ca zilier pe o podgorie acum cativa ani. M-au ajutat cateva sfaturi primite de la el si in 30 de minute am cules impreuna 11 ladite cu struguri, echipa castigatoare a adunat 14 ladite. Totusi un lucru nu mi-a placut, pana sa se dea startul unii deja aveau ciorchini de struguri in ladite. Culesul strugurilor in podgorie te cam “munceste” la spate, pamantul era moale din cauza unei ploi marunte si strugurii foarte dulci. De cateva ori am avut dificultati sa tai cate un ciorchine pentru ca era urias. Desi boabele soiului Merlot sunt de dimensiuni mici, unii ciorchini erau imensi. A fost o experienta placuta, in timp ce taiam mai spuneam cate o gluma si vorbeam cu alti participanti de pe alte randuri, se simtea aerul competitiei in aer 🙂

Aceasta editie a sarbatorii recoltei a avut si caracter social, banii pe care trebuia sa ii primim pentru “ziua de lucru” au fost donati scolii din comuna Aliman. Participantii la competitie au plecat acasa cu o sticla de vin Merlot din 2010.

Dupa culesul strugurilor ne-am asezat iar la mese unde am petrecut cu muzica, mancare si multe sticle de vin Alira. Mustul din soiul de struguri Merlot este foarte dulce si bun, patru d-soare s-au ocupat de zdrobirea cu picioarele a unei cantitati de struguri si toti erau la rand cu paharul sa guste din mustul proaspat stors. Programul artistic a fost sustinut de ansamblul artistic Doina Dobrogei, un grup de tineri care au cantat si dansat melodii populare. Cativa “meseni” s-au incins la dans spre amuzamentul celorlalti, toata lumea era fericita, s-a ras mult si s-au povestit multe la un pahar de vin bun Alira 🙂

In jurul orei 17:00 am pornit spre casa, usor ametiti, dar fericiti si pusi pe glume. Pe drum incepuse ploaia si cerul era innorat, deh a inceput toamna iar anul asta pentru mine a inceput intr-un mod foarte placut. Le multumesc organizatorilor pentru acest eveniment si sa ne auzim sanatosi si anul viitor.

Ps. aici puteti vedea reportajul postului de televiziune PRO TV Constanta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.