Schema electrica a unui apartament

Astazi “m-a lovit harnicia” asa ca m-am apucat de montant o priza noua pentru televizor. In momentul de fata folosesc un prelungitor de care vreau sa scap. Este inestetic si ne impiedicam de el.

Deasupra televizorului este o cutie de jonctiune (pentru firele electrice), practic in aceasta cutie se intalnesc firele de curent electric de la becuri si prize. Dupa ce am scos capacul cutiei m-am pierdut printre fire. Se poate vedea in poza, este un amalgam de fire, unele sunt marcate (ventilator baie, oglinda baie, living, bucatarie) iar altele nu. In principiu, firul cu faza (+) este rosu, nulul (-) este negru si impamantarea cu alta culoare. In cutia asta sunt 4 culori diferite, m-am prins pana la urma care fire sunt pentru impamantare (verde cu galben). Faza este pe firele rosii/mov iar nulul este pe firele albastre.

Atunci mi-am dat seama de o problema majora, cand cumparam un apartament nu primim si o scheme electrica. De exemplu daca venea un electrician ca sa-mi monteze priza asta sau pentru a face reparatii, cum isi dadea seama ce face fiecare fir, de unde vine, incotro se duce si tot asa? Adica mi se pare putin aiurea ca nu exista pentru fiecare apartament o harta (similara cu schita cadastrala) cu firele de curent electric si traseul lor de la prize/becuri pana la panoul cu sigurante.

Acum vreo luna de zile am trimis un email firmei constructoare pentru o astfel de schema electrica. Din pacate nu am primit vreun raspuns asa ca nu stiu ce voi face in continuare. Cel mai probabil o sa chem un electrician, cu ajutorul experientei lui si a aparaturii din dotare o va scoate la capat. Sper 🙂

One thought on “Schema electrica a unui apartament”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.