Scurta istorie a imnului national al Romaniei

Imnul de stat al Romaniei are o istorie de peste 150 de ani. Din 1862, cand a fost compus primul imn, intitulat “Mars triumfal”, si pana in prezent, Romania a avut 6 imnuri. In prima parte a sec. al XIX-lea, cu prilejul festivitatilor oficiale la care participau domnitorii romani, s-a infiripat pentru prima oara in sufletele romanilor ideea unui imn national care sa ii reprezinte si sa ii uneasca. Asadar, cativa ani mai tarziu, in 1862, a fost organizat un concurs public pentru imnul noului stat, rezultat prin unirea principatelor Moldova si Tara Romaneasca. Concursul a fost castigat de compozitorul Eduard Hübsch cu piesa “Mars triumfal si primirea steagului si a Mariei Sale Printul Domnitor”. Poate nu stiati, dar aceasta piesa este folosita si in prezent, dar ca mars de intampinare al Armatei Romaniei. Acesta este utilizat pentru primirea demnitarilor straini si pentru politicienii de rang inalt ai tarii.

Peste aproximativ 20 de ani, imnul va fi inlocuit cu “Imnul regal roman”, piesa compusa de Vasile Alecsandri, cu ocazia incoronarii regelui Carol I. Avea sa fie intonat pentru prima data in 1884, iar acordurile lui s-au auzit pana in 1947. Mai tarziu, o data cu inlaturarea regelui de la putere, autoritatile comuniste au schimbat vechiul imn, in 1948, cu noul imn al Republicii Populare Romane intitulat “Zdrobite catuse” (versuri: Aurel Baranga, muzica: Matei Socor). Acest imn a fost intonat pana in 1953. Din 1953 avea sa fie inlocuit cu “Te slavim, Romanie!” (versuri: Eugen Frunza si Dan Desliu, muzica: Matei Socor). Textul avea menirea de a sublinia “prietenia” cu Uniunea Sovietica si ideologia leninista. Imnul a fost intonat pana in 1977. Din 1977 avea sa fie inlocuit cu “Trei culori cunosc pe lume”, imn despre care se stie ca, varianta originala (ce apartinea compozitorului Ciprian Porumbescu) a fost modificata la cererea si prin contributia nemijlocita a lui Nicolae Ceausescu. De data asta, imnul facea referire la steagul Romaniei, un tricolor, adica un steag cu 3 culori in repartitie proportionala: rosu, galben si albastru. Iar culorile au ramas aceleasi si in prezent, schimbandu-se doar pozitia sau proportia acestora. Tricolorul actual a fost inspirat dupa revolutia de la 1848 de tricolorul Revolutiei franceze, cum s-a intamplat si in alte tari europene.

Imnul “Trei culori cunosc pe lume” era intonat in mod obligatoriu de catre cetateni pe stadioane, in scoli sau la toate adunarile populare. Toate acestea au tinut pana in 1989 cand poporul s-a trezit din somnul cel de moarte si a iesit pe strada. Si iata ca a venit momentul sa apara un alt imn, “Desteapta-te romane!” (versuri si aranjament muzical: Andrei Muresanu, muzica: Anton Pann). Din 1990 si pana in prezent, acesta este Imnul National al Romaniei. Versurile erau deja scrise de Andrei Muresanu inca din vremea Revolutiei de la 1848, ca in cateva zile sa fie pus pe note de Anton Pann. Fusese cantat pentru prima oara pe 29 iunie 1848 la Ramnicu Valcea (la 18 zile dupa izbucnirea revolutiei). S-a intamplat ca Razboiul de Independenta, Primul si Al Doilea Razboi Mondial, Miscarea Revolutionara din decembrie 1989 sa influenteze decizia de schimbare a imnului si sa aduca in prim plan creatia lui Muresanu si a lui Anton Pann. Astfel a luat nastere imnul national actual al Romaniei “Desteapta-te, romane!” si reprezinta ideea de patriotism si libertate care a insotit multe revolte si lupte importante de-a lungul istoriei.

Am cautat pe internet aceste imnuri sa le ascultati si voi, din pacate am gasit doar un colaj pe youtube pe care il gasiti mai jos.

Sursa imaginii: tvrnews.tvr.ro


https://www.youtube.com/watch?v=3lhB42xRifU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.