Seara Invierii si prima zi de Pasti

Am crescut intr-o familie ce tine la traditii si le respecta de la un an la altul. Desigur ca acestea vin la pachet cu multe superstitii si probabil unele dintre ele au avut o baza reala la un moment dat in trecut. In seara Invierii mergem la biserica pentru a lua lumina la mizeul noptii, cu acea lumina aprindem o candela. Apoi punem intr-un vas apa, cateva oua vopsite in rosu si bani. Mergem toti la somn linistiti asteptand masa copioasa de a doua zi.

In prima zi de Pasti, dupa trezire, fiecare se spala pe fata cu apa din vasul in care au stat ouale vopsite in rosu si banii, apoi se mananca putina pasca (anafura sfintita si stropita cu vin). Primul care se spala cu aceasta apa ia si banii din vas, va imaginati cand eram copil aveam ocazia sa fac rost de niste bani in plus pe langa cadourile de iepuras primite de la parinti. Masa cu familia in prima dimineata de Pasti este una speciala, de fel petrecem prima zi in familie. Fiind sarbatoarea de Pasti se mananca miel (friptura, ciorba si drob). Ca desert avem pasca si cozonac facute acasa de mama. Finii si alte rude ne viziteaza sau ii vizitam in a doua si a treia zi de Pasti.

Acum 4 ani am aflat ca in Dobrogea se mananca imediat dupa ce s-a luat lumina la miezul noptii in seara Invierii, a fost o experienta placuta sa cinez alaturi de prietena de atunci si familia ei. A doua zi dimineata am servit masa cu familia mea, in anul ala am luat o portie dubla de mancare traditionala.

Anul trecut pe vremea asta locuiam in Cluj-Napoca si doar ce ma mutasem intr-un apartament la mansarda. Am continuat traditia. Bine, mai putin partea cu gatitul mielului, pasca si cozonacul. Am fost invitat la o prietena acasa unde am cinat in grup. A fost o experienta placuta. Apoi am iesit in oras sa ne distram pana spre dimineata. Un lucru mi-a ramas intiparit in memorie din acea zi: am avut alaturi versiunea mea feminina. Anul asta sunt din nou acasa cu familia si viitorul sot al surorii mele.

Aseara am ajuns acasa pe la 3 si jumatate dimineata. Dupa ce am luat lumina la miezul noptii am oprit la Joie, locuieste peste drum de parintii mei, era acasa cu prietena. Am stat la povesti stropite cu multe pahare cu vin si bere.

Ps. sarbatori fericite si un Pasti fericit alaturi de cei dragi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.