Semnificatia zilei de 1 mai (origini)

Din pacate semnificatia zilei de 1 mai a ajuns sa fie una deformata de catre propaganda comunista. Ce stiu romanii din zilele noastre ca trebuie sa faca de 1 mai? Ei stiu ca trebuie sa manance carne fripta la gratar si sa consume bere pana la refuz. In fond noua romanilor ne cam place sa chefuim si anul asta ziua de 1 mai este intr-o zi de vineri adica urmeaza un weekend prelungit pentru majoritatea clasei muncitoare. Dar hai sa invatam putina istorie, ca doar n-om fi asa de ignoranti.

Ziua de 1 mai a devenit memorie, cand de fapt in spate exista o istorie la fel de reala ca si bataliile duse de conducatorii acestei tari. Acel “Proletari din toate tarile, uniti-va!” a devenit oarecum fantomatic pentru multi dintre noi sau unii habar nu au de asta. Putini stiu care este motivul real pentru care li s-a acordat dreptul la inca o zi libera. Ce inseamna “Ziua Muncii”? Istoria zilei de 1 mai incepe in 1884, cand Federatia Sindicatelor hotarase sa consacre in mod public, impotriva vointei patronatelor americane si canadiene, ziua de munca de 8 ore, cu pauza de masa. Cum era si firesc, pe 1 mai 1886, muncitorii au decis sa organizeze o greva generala, pentru a celebra evenimentul. Cei mai organizati dintre ei s-au adunat in Chicago, iar in restul oraselor nord-americane, peste 80.000 de muncitori au invadat strazile si pietele, in special pe principalul bulevard al orasului, Michigan Avenue. Oamenii aveau un singur lucru in comun: saracia si umilinta de a fi exploatati de catre angajatori. La trei zile dupa marea demonstratie publica, au izbucnit conflicte intre industriasii locali, fiind sprijiniti de politie si de muncitori, evenimente in urma carora mai multi demonstranti au fost ucisi. Pentru a protesta la adresa acestor abuzuri venite din partea autoritatilor, mai multi anarhisti au convocat un miting pe 4 mai in Piata Haymarket. Aceasta ultima greva urma sa se desfasoare fara violenta, insa lucrurile se schimba cand explodeaza o bomba artizanala, care a ranit cativa agenti ai politiei din Chicago. Se instaleaza panica generala, mai sunt omorati alti zeci de muncitori din multime, apoi unii lideri vor fi executati, altii se vor sinucide in inchisoare si doar un sfert din numarul celor arestati in urma masacrului vor fi gratiati dupa ceva timp.

In 1890, a Doua Internationala Socialista a decis impreuna cu sindicatele nord-americane sa cinsteasca memoria martirilor din Piata Haymarket prin organizarea, de 1 mai (de acum devenita oficial Ziua Internationala a Muncitorilor), a celui mai mare protest antimunca din istorie. Este prima zi din istoria miscarii muncitoresti cand strazile si pietele vor fi umplute cu pancarte, tricouri si esarfe rosii, pentru a rememora si reprezenta in fata tuturor cat sange a fost varsat pentru atingerea “normalitatii” unei zile de munca de doar 8 ore, cu pauza de masa.

Cum este sarbatorit 1 mai in alte tari

Chiar daca acea revolta a fost cunoscuta peste mari si oceane, este bine de stiut ca toti muncitorii serbeaza diferit, in functie de tara in care traiesc. Spre exemplu, in fosta Uniunea Sovietica, prima parada de 1 mai a avut loc in 1917, in Piata Rosie. In aceasta piata, dupa constructia Mausoleului lui Lenin in 1924, sute de mii de muncitori, tarani si soldati rusi vor comemora, vreme de peste opt decenii, in fiecare an, Marea Revolutie Socialista din Octombrie. Pe de alta parte, in state ceva mai “civilizate”, precum Germania si Marea Britanie, 1 mai a devenit ocazia ideala pentru manifestari violente, ca un fel de protest al muncitorilor.

1 mai muncitoresc

Presa romaneasca din acea epoca declara: “Ziua de 1 mai si a primaverii, cand natura este in plina refacere si innoire, reprezinta si pentru si pentru omenire o mare sarbatoare. Innoire a naturii, innoire si in sufletul oamenilor simpli”. Ce insemna oare asta? Insemna ca aceasta zi festiva nu era doar prilejul anual de manifestare a solidaritatii muncitoresti, ci insasi varful de sulita al “noii lumi” indreptat impotriva celei mai mari sarbatori ortodoxe: Pastele, Invierea Mantuitorului Iisus Hristos. Practic, comunismul devenise deja o religie, iar liderii sai erau niste zei pamanteni, care era musai sa fie “idolatrizati” pe acea data, de 1 mai. Ce istorie, ce origini?

Pancarte, lozinci, esarfe fluturate, steaguri, uniforme, cantece, urale.. ce mai bucurie! Ele au scris istoria reinterpretata a unei zile puse in slujba comunismului, intre 1945 si 1989. 1 mai devenea in imaginarul comunist romanesc ziua celor ce muncesc si multumesc etern partidului pentru “marile libertati” de care se bucura. Pionierii isi fluturau mandri cravatele rosii, muncitorii purtau mandri uniforma lor si aveau pe fete acelasi zambet “pictat” sau mimat cu gratie. Regimul comunist a reusit sa implementeze si sa deformeze atat de bine o zi istorica si este continuat (chiar daca intr-o forma diferita) pana in zilele noastre.

Cert este ca ne-am indepartat de adevar de foarte multi ani. Important ramane sa facem cunoscuta originea acestei zile, pe care noi, cei de azi si fara de grijile bunicilor nostri din acele vremuri tulburi, o sarbatorim intr-un mod cumva infantil. Ramanem cu inocenta in suflete ca toate sunt bune savurand mititei fripti pe gratar de 1 mai Muncitoresc.

Sursa imaginii art-zone.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.