Sfestanie (sfintirea locuintei)

“Sfestania este denumirea populara pentru sfintirea cea mica a apei si se savarseste de catre preot in casele credinciosilor cu diferite prilejuri. Slujba sfestaniei cuprinde sfintirea apei, stropirea cu apa sfintita a celor prezenti si a tuturor camerelor precum si rugaciuni pentru ocrotirea si binele casei si pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca a celor ce locuiesc in ea.”. Pe romaneste inseamna ca trebuie sa-ti sfintesti casa din cand in cand, mai ales daca te-ai mutat de curand in ea.

Este o obicei a Crestinilor Ortodocsi de care am tinut si eu cont, motivele sunt evidente. Nu intru in detalii despre credinta fiecaruia si religia in care s-a nascut sau a fost botezat, eu doar va povestesc o alta intamplare personala. Fiind nou mutat in apartament am vrut sa-l sfintesc asa ca am luat legatura cu un angajat de la biserica de peste drum. M-am programat si am cerut o lista cu “cele de trebuinta”. Intr-o sambata dimineata a venit un preot, am schimbat cateva vorbe intrebandu-ne cum ni se pare orasul, motivele pentru care am ajuns aici si altele. Apoi si-a pus sutana si a inceput sa citeasca dintr-o carte. Intre timp a aprins candela cu tamaie. Cu aceasta ocazie se sfintesc ceva produse alimentare (apa, ulei, faina, sare) care vor trebui consumate de locuitorii casei. Langa aceste produse se trece numele locuitorilor casei pe o hartie pentru pomenire. Pe un perete al fiecarei camere, langa tocul usii, a desenat semnul Sfintei Cruci si apoi a stropit cu aghiazma prin toata casa. Lumanarile se cumpara de la biserica, acestea sunt inscriptionate cu numele locasului de cult.

In Constanta semnul Sfintei Cruci se face cu un betisor acoperit cu vata si inmuiat in ulei sfintit pe tocul usilor. Se pare ca obiceiul este putin diferit in partea asta a tarii. La sfarsit este bine trebuie sa faci o “contributie” la biserica constand intr-o suma de bani. Nu exista un pret, fiecare dupa posibilitati.

La plecare a avut cateva vorbe bune pentru noi, ne-a sfatuit sa ne adresam unuia dintre preotii care slujesc la biserica de peste drum daca avem vreun necaz, un gand rau sau neliniste in suflet. Subiectul asta poate parea deplasat sau exagerat pentru unii, dar este incurajator sa-l auzi de la cineva bine voit si in varsta.

sfestanie-sfintirea-locuintei-1 sfestanie-sfintirea-locuintei-2

2 thoughts on “Sfestanie (sfintirea locuintei)”

  1. A VENIT LA MINE UN PREOT SI A SFINTIT CASA CU O STAMPILA FACAND CRUCILE PE TOTI PERETII IN LOC SA foloseasca betigasul cu ulei sfintit
    acum eu nu stiu ce sa fac ca pe toti peretii am cruci negre ..daca le sterg sau nu …
    daca un preot citeste aceasta va rog sa imi dati un sfat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.