Suntem deja in a doua saptamana din postul Pastelui si maine (9 martie) crestinii ortodoxi sarbatoresc Sfintii 40 de mucenici. Putini sunt cei care stiu povestea sarbatorii, originea. Se spune despre crestinism ca este cea mai sangeroasa religie, multi adepti au murit de-a lungul timpului pentru credinta lor. Asa s-a intamplat si cu un grup de 40 de soldati romani. In secolul 4, in timpul imparatiei lui Liciniu (308 – 324) crestinii erau pedepsiti si fortati sa renunte la credinta lor.
Afland despre credinta celor 40 de mucenici, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Ei au refuzat fiind ulterior intemnitati si batuti cu pietre timp de 8 zile. In aceasta perioada au fost intariti de credinta lor si semne divine. Dupa cele 8 zile de temnita au fost condamnati la moarte prin inghet in lacul Sevastiei. Afara era ger si cei 40 de mucenici au fost fortati sa intre in apa inghetata. Venind noaptea, unul dintre ei, nemaiputand rabda, a iesit din lac, dar a murit pe loc. Ostasii de pe margine, care ii pazeau, adormisera, numai strajerul temnitei nu dormea. El a fost atat de impresionat de cele petrecute si de credinta celor 40 de mucenici, incat a intrat in apa rece, strigand: “Si eu sunt un crestin!”.
In acea noapte s-a petrecut o minune, apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si cei 40 de mucenici au supravietuit in ciuda conditilor extreme. Dimineata, vazand ca n-au murit, Agricolae a poruncit sa li se zdrobeasca picioarele si sa fie lasati sa moara de durere. Asa au ajuns cei 40 de soldati romani martiri.
Sarbatoarea celor 40 de mucenici s-a suprapus cu inceperea anului agricol traditional, respectiv Mucenicii sau Macinicii, o sarbatoare traditionala. Tot acum se incheie perioada “babelor”, zilele capricioase ale ingemanarii iernii cu primavara, lasand loc zilelor “mosilor”, zile calde. Noi romanii sarbatorim prin consumarea unor produse de patiserie, facute acasa, respectiv Mucenicii (la cuptor sau fierti) si multe pahare cu vin. Mucenicii sunt cocaturi in forma de cifra 8 imbibate cu miere de albine si nuca pisata. Mucenicii copti la cuptor seamana bine la gust cu, covrigii polonezi.
Mai jos sunt 2 poze cu mucenici la cuptor si mucenici fierti. Mucenicii tocmai au fost scosi de la cuptor, dupa ce se racesc for fi unsi cu miere de albine si presarata nuca macinata peste ei. Mucenicii fierti sunt cumparati, mama nu are timp sa-i faca manual cu forma. Vor fi fierti in apa, la sfarsit se pune zahar, putina scortisoara si nuca pisata.
Pun o poza cu mucenicii copti la cuptor si unsi cu miere de albine si nuca macinata presarata pe ei.
prea tarziu, ultimul l-am mancat acum 5 min 😀
yummy, luni vreau si eu unul din ultima poza!
ce zici tu acolo Mitica? :))
Bai, deci faci un seo spam .. ceva de speriat ….