Sistem informatic

De cand cu programul “locuinte ieftine pentru tineri in Constanta” am luat contact direct cu sistemul birocratic romanesc. Unii care lucreaza in sistemul asta sunt asa de sictiriti, scot telefonul din furca ca sa nu-i deranjezi, sunt la pauze prelungite de tigara si cafea masa, etc.

Si tot facandu-mi nervi cu sistemul asta mi-au venit niste idei, ce as face eu daca as avea puterea de a schimba ceva:

1. Reducerea formalitatilor si a hartiilor. De ce sa pui prostimea sa alerge dupa 100 de hartii care sa ateste ca el s-a incadrat in norme si isi poate deschide firma? Faci o lista de reguli si fiecare se ghideaza dupa ele, un corp de control va verifica din cand in cand daca sunt respectate regulile. Cine nu a respectat va fi amendat, fara exceptie. Daca il arzi din prima il vei motiva sa nu mai greseasca. Tolerand prima abatere ii vei da curaj sa mai greseasca si alta data.

2. Modernizarea sistemului informational. De ce ma pui sa alerg cu hartii de la o institutie la alta cand documentele pot circula electronic intre institutii fara sa pui lumea sa stea la coada, fara sa justifici tone de consumabile si salariati incapabili.

3. Introducerea unei semnaturi electronice. Pentru autentificare in sistemul informational national fiecare utilizator (roman) va avea o semnatura electronica asa cum detine o carte de identitate. Completarea formularelor, declaratiilor si a cererilor se va face de acasa. Fiecare detine un calculator sau are acces la un calculator la munca, ruda, vecin sau scoala.

4. Sistem de tickete. Hai sa profitam ca avem toti calculator si sa inregistram singuri tickete cu problemele/intrebarile pe care le avem. Asta implica sa se ocupe cineva de citirea si rezolvarea lor.

Niste reguli atat de simple si logice, dar cu urmari benefice si uriase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.