Situatia actuala a invatamantului

Rata de promovabilitate la examenul de bacalaureat de anul asta ne arata unde duc ignoranta si lipsa unui sistem bine pus la punct. Nu stiu cati dintre voi au observat ca liceenii sunt foarte distrati si dornici sa devina independenti financiar. Abia au 10 clase, dar sunt dispusi sa lucreze pentru cativa lei in timpul ce ar trebui alocat pentru studiu si aprofundarea cunostintelor sau rezolvarea temelor pentru acasa.

Tu ce ai face ca licean cand vezi ca peste tot iti cer angajatorii experienta? Nici nu s-a uscat bine tusul pe diploma de absolvent si iti inchid toti usa in nas. Nu ai nicio sansa sa te angajezi fara relatii sau spaga. Normal ca nu-ti mai arde de carte cand vezi ca te chinui cel putin 12-15 ani pe bancile scolii si iti inchide usa in nas un ‘nea care si-a deschis o firma si are pretentia sa muncesti pe bani putini, dar sa ai experienta. Si, nu in ultimul rand, facultatea a ajuns sa fie vazuta ca pe o adolescenta prelungita. Asta este situatia alarmanta a invatamantului din Romania.

Vede cineva ce se intampla?

4 thoughts on “Situatia actuala a invatamantului”

 1. Misto. Bai, eu am terminat liceul in 2004.

  Dinainte de liceu, stiam ce vreau sa fac in viata: sa lucrez cu calculatoarele fiindca imi placeau.

  Ce exact, habar nu aveam, nu ca mi-ar fi mai clar si in momentul asta.
  Ma interesam asa haotic despre cam tot ce tine de domeniu, stiam eu ca trebuie sa stiu mai multe decat oricine.

  M-am dus mi-am facut si niste cursuri, retelistica, administrare sisteme, html 😛

  Am avut marele bulan ca la admitere la Ovidius la Info sa se dea examen, ca altfel cu 6.92 cat am avut la BAC nu intram.

  La facultate, ma asteptam sa fac lucruri interesante cu oameni destepti. Nici o sansa.

  Asa ca am inceput sa rafinez. M-am oprit la o singura parte din IT si am inceput sa ma interesez/documentez/invat TOT ce tine de.

  Am inceput sa pistonez aia 2 profi de la facultate care predau ce ma interesa, da pistonat grav, ca li se acrisera la oameni de mine.

  Apoi cu interview-urile a fost super simplu. Am zis in CV ca stiu X,Y,Z si atat, da le stiu bine, testeaza-ma.

  Si de fiecare data cand am fost testat am fost si angajat.

 2. Din punctul meu de vedere un licean nu ar trebui sa munceasca decat ocazional, in cadrul promotiilor sau colaborarilor la proiecte, ca operatori interviu etc. sau in vacante cand isi pot valorifica timpul cum doresc daca intr`adevar vor experienta in domeniul muncii si un C.V. cat mai atragator.

  Sunt mult mai multe cauze care au dus la efectul final. Primul ar fi parintii care nu stiu sa-si tina copii din scurt, sa le arate ca pe langa distractie mai e nevoie si de putina responsabilitate. Multi ii lasa de izbeliste si dau vina pe profesorii care nu le ofera o educatie corespunzatoare sau care “umfla” notele dandu-le iluzia ca au invatat de nota respectiva. Acestia, la randul lor, dau vina pe elevii care sunt distrati si merg pe ideea ca BAC-ul se ia cu spaga si la facultate se intra usor. Aici e vina sistemului care nu e pus la punct mai deloc. Am colegi/cunostine la facultate care au intrat pur si simplu pe baza de dosar/noroc/copiat/spaga fara sa aiba minimul de cunostinte necesar in domeniul ales.
  Uite asa se duce natia noastra de rapa si ne batem joc de viitor.Pacat ca in ziua de azi se pune pret mai mult pe cantitate si nu pe calitate. Facultatile ofera mult prea multe locuri de studiu, depasind cu mult cererea de pe piata muncii, insa studiul pentru care ne-am inscris e defectuos, materialele nu sunt complete niciodata iar profesorii buni exista, insa intr-un numar din ce in ce mai restrans.

  Elevii din ziua de azi iau exemplu de la absolventii acestor facultati care nu-si gasesc loc de munca si dau vina pe lipsa experientei cat mai lungi in domeniul dorit. Si asa avem un cerc vicios din care nu putem iesi decat in cazul unor schimbari majore in cadrul sistemului, datoriei profesorilor/parintilor de a-si educa elevul/copilul si , bineinteles, motivarii adolescentilor de a face ceva util pe langa distractiile din timpul liceului.. sa inteleaga rostul zicalei “ai carte ai parte”…

 3. Eu vad. Ca eu sunt parte din fraierii care au vrut sa dedice mai mult timp studiului. Si am terminat in iulie 2010 facultatea. Si acum sunt anul I la master. Si ambele au fost/sunt o vrajeala si n-am invatat nimic despre ce trebuie sa fac ca sa nu mor de foame la coltul strazii.
  Si din februarie am tot depus cv-uri peste cv-uri. Cred ca din 100, vreo 5 au fost vazute. Si ca sa depun 100 cv-uri, a trebuit sa vad alte 1000 joburi la care nu puteam aplica pentru ca nu aveam suficienta experienta. Si alte 1000 joburi la care puteam aplica, ca sa lucrez pe moca (adica pe comision).
  What can I say, life’s good. Am un job sezonier si ma gandesc cu groaza ce ma fac in toamna, cand reiau vanatoarea de joburi 😐

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.