Stiati ca? Regele Mihai I al Romaniei (1921 – 2017)

Astazi este o zi de doliu national, Regele Mihai I al Romaniei (in varsta de 96 de ani) a murit la ora 13.00. Imi doresc ca istoria sa fie blanda cu Majestatea sa, Regele Mihai I al Romaniei. A fost ultimul supravietuitor dintre fostii sefi de stat din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Se spune ca istoria este scrisa de invingatori, dar asta nu inseamna ca cineva are dreptul sa altereze adevarul.

Sunt foarte multe de povestit despre MS Regele Mihai I al Romaniei, mai jos am insirat cateva informatii care mi s-au parut interesante:

– de-a lungul vietii sale, in Romania, s-au schimbat 3 regimuri politice: monarhie (pana in anul 1948), comunism (intre anii 1948 si 1989) și democratie (incepand cu anul 1990 si pana in prezent)

– incepand cu anul 1930 a purtat titlul de Mare Voievod de Alba Iulia

– de-a lungul vietii sale a intalnit persoane importante din istoria recenta a lumii: Henry Ford (fondator al industriei americane de automobile), Charlie Chaplin (actor si regizor), Michael Jackson (supranumit Regele muzicii pop), Albert Einstein (fizician), Sigmund Freud (neurolog, fondator al psihanalizei), Walt Disney (regizor, producator si antreprenor american), Adolf Hitler (om politic, conducator al Germaniei naziste), Winston Churchill (om politic, prim-ministru al Regatului Unit in Al Doilea Razboi Mondial), Iosif Vissarionovici Stalin (secretar general al partidului Comunist din Uniunea Republicilor Sovietice), etc.

– s-a nascut la ora 19:40

– in data de 3 ianuarie 1948 a plecat in exil, in acelasi an autoritatile (comuniste romane) i-au retras cetatenia romana pe care a recastigat-o dupa aproape jumatate de secol (in anul 1997)

– a fost unul dintre stranepotii Reginei Victoria a Marii Britanii

– in anul 1950, impreuna cu Regina Ana (1923 – 2016), s-au stabilit in Marea Britanie, aici au infiintat o ferma de pasari si au construit un atelier de tamplarie

– in exil, avand brevet de pilot, a lucrat o perioada pentru compania aeriana Lear Jets and Co din Geneva, facea zboruri de incercare pentru a verifica diferite instrumente de pilotaj

– in anul 1959, impreuna cu doi prieteni, deschide o societate de electronica industriala (Metravel)

– este verisor de gradul al III-lea cu Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Sursa imaginii: familiaregala.ro

3 thoughts on “Stiati ca? Regele Mihai I al Romaniei (1921 – 2017)”

  1. În bloc cu mine a locuit, până nu prea demult, un om care a fost ofițer în garda care l-a însoțit în „trenul” cu care a plecat. Și câteodată mai povestea… Dumnezeu să-l odihnească!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.