La un moment dat trebuia sa fac si prima supa. Imi plac ciorbele si supele, hidrateaza si sunt usoare. Cred ca n-as putea sta mai mult de o saptamana fara sa mananc macar o data ciorba sau supa, chiar si la plic.
Zilele trecute am mancat la un restaurant meniul zilei, primul fel a fost supa de varza dulce. Atunci mi-a venit ideea sa incerc si eu una, chiar mi-e pofta de o mancare cu varza dulce.
Ingrediente:
– o varza dulce, medie (aproximativ 500-600 grame);
– 1-2 morcovi medii;
– 1 lingurita cimbru uscat;
– o ceapa galbena, medie;
– o cana de bulion;
– o lingura faina;
– o lingura boia dulce;
– jumatate de lingurita piper;
– 300 grame smantana;
– 4-5 linguri de ulei;
– sare dupa gust;
– o legatura de marar.
Reteta originala contine si ceva afumatura (200-300g) care trebuie taiata cubulete si pusa la fiert. Dupa 10-15 min se adauga morcovul. Eu am vrut o supa fara carne asa ca am sarit peste primul pas. Am pus 3 litri de apa la fiert, foc mediu, cu morcovii taiati rondele. La 10 minute dupa ce apa a inceput sa clocoteasca am adaugat varza. In poza se vad doua verze, dupa ce am taiat fasii prima varza mi-am dat seama ca 600 de grame este suficient pentru supa. Varza am frecato cu sare si apoi am adaugat cimbrul uscat. Dupa 15-20 de minute varza era aproape fiarta asa ca am dat oala de pe foc si m-am ocupat de rentas.
A fost prima data cand am facut un rentas si mi-a iesit bine. Am calit ceapa taiata marunt apoi am adaugat boia de ardei, piper si faina. Am mestecat energic pana cand tot uleiul a fost absorbit de faina. Mi-a lipsit bulionul din casa asa ca am folosit o conserva de rosii taiate cubulete in bulion. Rentasul l-am stins cu bulion amestecand in continuare pana s-a omogenizat rentasul.
Am pus o sita deasupra oalei cu morcovul si varza fiarta si am adaugat cate un polonic de zeama amestecand rentasul ca sa se scurga. Dupa cateva operatiuni de genul asta a ramas in sita ceapa si bucatile de rosii cubulete. Am pus oala pe foc mic inca 5 minute dupa care am adaugat sare dupa gust. Intr-un castron am adaugat pe rand 5 polonice de supa peste smantana, dupa fiecare polonic de supa amestecam bine pana se omogeniza. Am turnat compozitia in oala cu supa amestecand incontinuu. Apoi am adaugat cateva fire de marar tocat si am lasat inca 10 minute oala pe foc, din cand in cand amestecam cu polonicul.
A iesit o supa excelenta, practic in supa gasesti rondelele de morcov, varza, cimbrul, smantana si mararul. O combinatie de supa si supa crema. Dupa miros mi-am dat seama ca trebuie sa adaug cateva crutoane, o bunatate de supa a iesit.
Pofta buna.