Supa la plic (experiment)

Ieri la munca un coleg mi-a facut pofta cu o supa la plic. Avea plicul ala de cateva zile la birou, il luase de curiozitate dintr-o alimentara. Supa la plic cu gust de gaina, la miros parea buna.. cred ca si la gust. Apoi mi-a venit o idee: hai sa fac un experiment cu mai multe tipuri de supa la plic, diferiti producatori si sa vad care este mai bun, mai “sanatos” si alti termeni de comparatie.

Supa la plic este o modalitate rapida de a consuma o masa lichida si calda, cat de sanatoasa este nu comentez.

Am trecut pe la o alimentara si am cumparat plicurile de mai jos. Am tinut cont de cateva reguli pentru ca experimentul sa fie corect (toate supele sa fie cu gust de pui, am varsat tot continutul plicurilor de ulei si condimente, le-am gatit una dupa alta ca sa am in memorie gustul fiecarei supe, etc.). Le voi insirui in ordinea calitatii. Nu este doar opinia mea, din supele astea au mai gustat doua gospodine. Incepem?

1. Fidea de preparare rapida (cu gust de pui) – 271,2 kcal / 1135,5 kJ – Rollton (produs in Ucraina)

Ingrediente fidea: faina de grau, sare, apa, ulei de palmier, vitamine (B1, B2, B6, niacina, acid folic).
Ingrediente condimente: sare, zahar, potentiatori de aroma (glutamat de sodiu, ribonucleotide), legume deshidratate (praf de rosii, praf de ceapa, praf de usturoi, patrunjel verde), condimente (piper negru, curcuma, piper rosu, ghimbir), aroma de (pui).
Ingrediente ulei: ulei vegetal.

In plic gasiti un calup de fidea si doua pliculete, unul cu ulei si celalat are condimente. Le-am varsat pe toate intr-un castron traditional de lut, am incalzit apa pana aproape de punctul de fierbere si le-am amestecat conform intructiunilor de pe ambalaj.

Concluzia: are gust bun, aroma imbietoare, este mai grasa decat celelalte supe, gust asemanator supei traditionale, probabil pentru ca are asa putine ingrediente. Nu are un gust asa apropiat de “chimicale” ca celelalte supe din experiment. Taitetii sunt foarte lungi si incurcati intre ei. Nu este nici prea sarat, nici prea condimentat. Cantitatea condimentelor se poate “regla” in functie de preferinte.

2. Fidelicios (preparat instant cu fidea, gust de pui) – 242,4 kcal / 1117 kJ – Maggi (produs in Ucraina)

Ingrediente fidea: faina de grau, ulei vegetal, sare, potentiator de aroma (glutamat monosodic), stabilizatori (polifosfat sodic, guma xantan, difosfat tetrasodic, trifosfat pentasodic), usturoi pudra, corectori de aciditate (carbonat de potasiu, carbonat de sodiu, fosfat monosodic, fosfat disodic), emulgator (lecitina de soia), condiment (turmeric), antioxidanti (butilhidroxianisol, butilhidroxitoluen).
Ingrediente condimente: sare, potentiatori de aroma (glutamat monosodic, guanilat disodic, inozinat disodic), zahar, legume deshidratate in proportii variabile 0,3% (morcov, ceapa, arpagic, frunze de telina, frunze de patrunjel, praz), arome, condimente (tumeric, piper negru), proteine hidrolizate de soia, coloranti (caramel amonical, riboflavina), grasime vegetala.
Ingrediente ulei: ulei de floarea soarelui prajit cu ceapa, antioxidant (extract bogat in tocoferol), colorant (beta-caroten).

In plic gasiti un calup de fidea si doua pliculete cu ulei si condimente. Toate le-am varsat intr-un castron, peste am pus apa fiarta, am asteptat 3-5 minute si apoi am amestecat bine ingredientele.

Concluzia: are gust bun, dar prea sarat. Condimentati dupa gust din pliculetele atasate. Eu am varsat tot continutul ca sa fie experimentul cat mai precis. Taitetii sunt mai rigizi decat precedentii. Predomina gustul de “chimicale”.

3. Supa instant (gust de pui) – 280 kcal – Vihano (produs in Vietnam)

Ingrediente fidea: faina de grau, ulei de palmier, amidon de topioca, sare iodata, apa, monosodiu glutamat (E621), polyrinsan (E425,451,339,450), caragenan (E407), carbonat de sodiu (E500i), carbonat de potasiu (E501i), carboximetilceluloza de sodiu (E466), vitamina E.
Ingrediente condimente: sare iodata, monosodiu glutamat (E621), zahar, morcov, ceapa verde deshidratata, aroma de pui pudra, disodiu 5′-inosinate (E631) + disodic 5′-guanilate (E627), coriandru pudra, usturoi pudra, succinat disodic (E364ii), ardei iute pudra, caramel pudra, aspartam (E951)
Ingrediente ulei: ingrediente, ulei de soia, extract de ceapa, aroma de pui, aroma de ceapa, extract de annatto.

In plic gasiti un calup de taitei si doua pliculete cu ulei si condimente. Am incalzit apa si am amestecat toate ingredientele conform instructiunilor de pe ambalaj.

Concluzia: fiind produs in Vietnam, imprumuta condimente si gusturi de acolo. Are un gust usor iute, se simte ceapa verde, fideaua este frageda, dar prea lunga si incurcata exact ca la celelate supe, predomina gustul de “chimicale”.

Astept propuneti pentru alte supe de incercat, voua care va place cel mai mult?

supa-la-plic-experiment-01 supa-la-plic-experiment-02 supa-la-plic-experiment-03 supa-la-plic-experiment-04 supa-la-plic-experiment-05 supa-la-plic-experiment-06 supa-la-plic-experiment-07 supa-la-plic-experiment-08 supa-la-plic-experiment-10 supa-la-plic-experiment-09 supa-la-plic-experiment-11 supa-la-plic-experiment-12 supa-la-plic-experiment-13 supa-la-plic-experiment-14 supa-la-plic-experiment-15 supa-la-plic-experiment-16 supa-la-plic-experiment-17

One thought on “Supa la plic (experiment)”

  1. Identica si constatarea noastra. Nota zece pt Experiment, nota zece pt Implicare, Deschidere si constructia blogului.
    Din pacate, toate supele au potentator de aroma /glutamatul de Na/ care arunca in aer neuronii, distrugand si conexiunile interferenta/paralelitate…asa incat apar o gramada de boli psiho/somatice, doar din cauza unui banal E…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.