1) antibioticele distrug atat virusii, cat si bacteriile (adevarat sau fals)?
Raspuns: fals
Explicatie: antibioticele sunt culturi de mucegai sau bacterii (bune) ce anihileaza sau incetinesc dezvoltarea altor bacterii (rele).
2) genele tatalui sunt cele care determina daca copilul va fi o fata sau un baiat (adevarat sau fals)?
Raspuns: adevarat
Explicatie: omul are 23 de cromozomi, cei sexuali sunt de forma X si Y. Ei sunt distribuiti fiecarui spermatozoid, astfel incat unii spermatozoizi contin cromozomul X, iar altii cromozomul Y. Sexul copiilor este determinat de tipul spermatozoidului ce fecundeaza ovului. Ovulul contine doar cromozomi X iar in timpul fecundarii cu un spermatozoid cu cromozom sexual X, descendentul va avea doi cromozomi identici XX si va fi de sex feminin, iar cand spermatozoidul este purtatorul unui cromozom sexual Y va rezulta un descendent de sex masculin, cu cromozomi diferiti XY.
3) laserele functioneaza prin concentrarea undelor sonore (adevarat sau fals)?
Raspuns: fals
Explicatie: laserul este un fascicul de lumina generat de radiatii electromagnetice, acest proces este controlat, laserul poate fi vizibil sau invizibil pentru ochiul uman.
4) toata radioactivitatea provine din activitati umane (adevarat sau fals)?
Raspuns: fals
Explicatie: elementele radioactive sunt prezente pe pamant cu mult timp inaintea descoperirii lor, oamenii au descoperit radioactivitatea acum vreo 100 de ani.
5) laptele radioactiv devine sigur pentru consum prin fierberea sa (adevarat sau fals)?
Raspuns: fals
Explicatie: elementele radioactive isi pierd din propietati intr-o perioada foarte lunga de timp. De exemplu un izotop de uraniu se transforma in plumb dupa aproximativ 2000 de ani (sa ma corecteze cineva daca am gresit durata).
6) primele fiinte umane au trait in aceeasi perioada cu dinozaurii (adevarat sau fals)?
Raspuns: fals
Explicatie: primii oameni au trait acum aprozimativ 800.000 de ani pe cand dinozaurii au aparut acum aproximativ 230.000 de ani.
7) electronii sunt mai mici decat atomii (adevarat sau fals)?
Raspuns: adevarat
Explicatie: electronul este o particula subatomica fundamentala cu sarcina electrica negativa, impreuna cu nucleul atomic, electronii formeaz? atomul.
8) fiintele umane, asa cum le stim noi azi, au evoluat din specii stravechi de animale (adevarat sau fals)?
Raspuns: adevarat
Explicatie: ati auzit de evolutie? asta s-a intamplat cu oamenii si toate specile de pe pamant. Evolutia este strans legata de diversitate.
9) pamantului ii trebuie o luna sa inconjoare Soarele (adevarat sau fals)?
Raspuns: fals
Explicatie: o revolutie (inconjurarea Soarelui) dureaza un an ceea ce reprezinta aproape 365.25 de zile, traiectoria eliptica influenteaza temperatura pamantului si astfel apar anotimpurile.
10) soarele se invarte in jurul Pamantului (adevarat sau fals)?
Raspuns: fals
Explicatie: pamantul si restul planetelor din sistemul solar se invart imprejurul soarelui. In 1543 Copernic descria cele doua tipuri de miscari ale pamantului: in jurul axei (“rotatie”) si in jurul soarelui (“revolutie”).
11) centrul Pamantului este foarte fierbinte (adevarat sau fals)?
Raspuns: adevarat
Explicatie: pamantul este alcatuit din straturi, in centru se afla “miezul” sau “nucleul Pamantului” (cu grosimea de aprox. 3.400 km), de consistenta fluida, alcatuit din elemente grele (mai ales fier), unde au loc reactii atomice de fuziune in conditiile unor temperaturi si presiuni ridicate. Reactile atomice sunt un fenomen exoterm (produc eliberare de energie).
12) continentele pe care traim se misca de milioane de ani si vor continua sa se miste si in viitor (adevarat sau fals)?
Raspuns: adevarat
Explicatie: scoarta pamantului este formata din placi tectonice ce se suprapun si plutesc pe o mare de lava, in urma miscarilor si suprapunerii placilor tectonice apar cutremure si eruptii vulcanice. Tot in urma miscarilor placilor tectonice s-au format si continentele asa cum le stim in prezent.
13) oxigenul pe care il respiram provine de la plante (adevarat sau fals)?
Raspuns: adevarat
Explicatie: fotosinteza este procesul prin care dioxidului de carbon din atmosfera se fixeaza de catre plantele verzi (cu clorofila), in prezenta radiatiilor solare, cu eliminare de oxigen si formare de compusi organici. Noaptea plantele verzi consuma oxigen, procesul “invers” al fotosintezei.
Sursa raspunsurilor: cunostinte personale corectate sau completate de pe Wikipedia.
Easy! 😀
pai asa iti alungi vizitatorii, chit ca vin destui de la mine 😛
Pe podea marius, la fel ca cei dinaintea ta, si urmasii lor, si urmasii urmasilor lor. Acum serios, nu am loc decat pe podea. :)))
@ Caramea la mine nu comenteaza, de fapt nu comenteaza nimeni ca le rup spatele =))
ba baieti. nu stiu voi daca va trageti din maimiutza .dar eu nu impartasesc aceiasi parere cu voi :)) sunt multe teorii ale evolutiei speciei umane, si faza cu animalele…mi se pare cea mai idioata…
Nu stiu cum e la tine mitica, dar dumi comenteaza la mine ;;)
Ce cautat esti de fete pe blog mai dumi…:))
ce vrei ma Mitica, am si eu o viata personala 😛 cat despre Cluj te anuntam daca suntem prin preajma.. sa ai un pat cald si pt noi :))
Daca nu deranjez prea mult, as dori sa discutam. imi poti lasa o adresa de contact?
A si apropo bai mariuse, inteleg ca nu intrii sa comentezi pe alte bloguri, sau ca nu itnrii pe alte bloguri pur si simplu – dar macar raspunde si tu dracului la commenturi. Te doare gura sa spui “bai ce destept este mitica dupa ce s-a uitat juma de ora prin wikipedia” =))
Cand veniti prin Cluj ? 😀
irina, eu sau marius ? :))
A … si la 11 vroiam sa mai adaug ceva. Undeva dupa sau pana in statul de lava … nu mai stiu exact sunt blocuri de diamant – de dimensiunea Romaniei si chiar si mai mare :))
Imaginti-va cum ar fi sa iasa un deala la suprafata tinand cont ca cel mai mare diamant din lume … poate fi tinut in mana =)).
Din nefericire sunt foarte rare situatiile in care diamantul trece mai aproape de noi. Si se poate sapa dupa el.
In orice caz, daca diamantul era atat de raspandit ca si fierul, probabil nu insemna nimic. Sau era folosit ca moneda de schimb – inscriptionata, fiind muuuuult mai rezistent decat multe metale. De fapt cred ca iridium-ul este singurul metal mai rezistent decat diamantul. Si ala nici macar nu este element de la noi de pe planeta. Este provenit din ploile de meteoriti.
Gata iar am deviat …. :))
Bai la punctul 6 nu prea sunt de acord. Ai auzit de Triasic, Cretacic, Jurasic etc … astea sunt perioade de timp de milioane de ani. Cum pla mea au aparut dinozaurii acum 230.000 de ani ? Cand Fosilele unora .. repet fosilele au 20 de milioane de ani. Si omul a coincis ca perioada cu sfarsitului lor, cand mamiferele erau deja mult mai raspandite decat reptilele. Mi se pare absurd ca dinozaurii sa apara dupa oameni; AI gresit rau de tot. Dinozaurii au apraut la inceputul perioadei Triasic. Stii cand a fost asta ? Acum 230.000.000 de ani – Pana in Cretacic. Acum 65 de milioane de ani. Stramosul nostru, putin inainte de Homo sapiens – adica doar “HOMO” vb serios asa se numeste :)) – are urma de existenta de 2 – 2.5 milioane de ani. Verifica sursele – daca ProTV a spus sau scris asta sutn niste retarzi si a luat raspunsurile de pe yahoo answers unde si eu mai intru si fac misto de idioti din toata lumea.
Rastul intrebarilor sunt okey. Cu toate ca nu au un double check daca intelegi :))