Zgarcit sau econom

Multi sunt de parere ca daca te zgarcesti esti si econom. Gresit! sunt 2 termeni diferiti si voi incerca sa ii definesc.

Zgarcit e acel om care prefera sa flamanzeasca sau sa tremure de frig decat sa dea bani. El vede totul pe moment fara sa se gandeasca la consecintele din viitor si face tot posibilul sa evite cheltuielile. Prefera sa isi “manance de sub unghii” decat sa bage mana in buzunar unde are un arici. Zgarcitul prefera sa se faca de ras decat sa dea bani. Banii stransi la saltea fac casa buna la un zgarcit.

Econom este acel om care studiaza atent cheltuielile, piata si face tot posibilul sa stopeze pierderile. Economul se gandeste din perspectiva si la viitor, nu se caliceste in prezent ca mai tarziu sa “ii fie bine”. Economul este o persoana calculata.

– esti zgarcit daca iti pui gaz pe masina ca sa platesti mai putin, cand iti vei face verificarea periodica la motor o sa constati ca l-ai facut praf si o sa iti iasa pe nas cati bani o sa bagi in el;

– te zgarcesti sa iti pui termopane, vei plati dublu caldura la intretinere;

– esti zgarcit daca nu iti faci asigurare, o data si o data tot o sa dea necazul peste tine si o sa ramai fara nimic pentru ca nu ti-ai asigurat bunurile.

Si lista e lunga de exemple..

17 thoughts on “Zgarcit sau econom”

  1. :)) I don’t get it :)) Eu si Bubu(nu eu, celalalt, evident) nu avem voie sa vbim, voi da. :-w Asta e chiar discriminare :)))

  2. aberezi, nu te-ai prins de discutie, se lua de noi ca vorbim mult, gen chat de Mess, insa si eu daca il intrebam ceva si el raspundea si eu ii ziceam ceva si el replica era aceasi chestie, deci ii anulam logica

  3. Definitii din DEX puteam sa pun si eu, am incercat sa definesc folosind propria experienta si oamenii pe care ii cunosc. Ai si tu un gram de adevar ce vine in completarea postului meu.

    Pana la urma ce esti? zgarcit sau econom? :))

  4. EU, nici una nici alta … stii bine ca am probleme mari ca nutin cont de bani, sau orice alte bunuri in posesie (de exemplu iphone-ul care este acum o rabla). Si stii bine, sau poti sa intrebi pe nea’ Xenion sau pe dex … cand este sa fac cinste … pai e cinste. Deci in cel mai rau caz sunt idiot ca nu tin la banii pe care ii castig. Dar eu zgarcit ? Ma indoiesc. 🙂

  5. ZGARCIT = Care face economii exagerate, evitând şi cheltuielile de strictă necesitate, care strânge cu lăcomie bunuri materiale. De la fi econom pana la zgarcit mai este un salt micut. Problema cu cel care economiseste si zgarcitul este relativa. Ai doua definitii FALSE intrucat ai prezentat problema cu subiectivitate, facand referire la un model anume; probabil tu sau alta persoana, sau chiar experienta proprie. ECONOMUL este: cel are cheltuieşte cu măsură; care face economii. 2) depr. Care face economii exagerate evitând consumul chiar pentru cele mai stricte necesităţi. Ai nimerit una. Daca este sa trag o concluzie este ca economul va ajunge in cele din urma zgarcit. De ce ? pentru ca economisind la inceput cu un motiv, acesta (motivul)se va pierde pe parcurs, persoana simtind o placere sa nu cheltuiasca, privandu-se de foarte multe chestii, chestiile mici de obicei care fac diferenta intre un banal cotidian si o zi speciala, o zi dedicata persoanei proprii :). Sunteti liberi sa verificati definitiile pe dex.ro … totusi de acolo sunt copiate. Pace !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.